Hlavní obsah

Věci veřejné oznámily odchod z vlády

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Grémium Věcí veřejných v úterý vyzvalo své ministry, aby odešli z vlády k 1. květnu. Další spolupráci s vládou podmiňují tím, že do 26. dubna premiér Petr Nečas (ODS) představí konkrétní kroky, které navrátí vládě důvěryhodnost, a oznámí změny ve vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John a šéf poslaneckého klubu strany Vít Bárta

Článek

Usnesení grémia a členů poslaneckého klubu přednesl předseda VV Radek John. Podle usnesení trvající krize důvěry ve vládě způsobuje krizi důvěry veřejnosti vůči vládě. Proto grémium vyzývá ministry, aby neprodleně předali demise k 1. květnu.

Odstoupit by měla místopředsedkyně vlády Karolína Peake, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a ministr dopravy Pavel Dobeš.

"Budu respektovat rozhodnutí grémia VV," odpověděla Peake na dotaz Práva, zda vyslyší výzvu grémia s tím, že demise budou podány ve středu.

Ovzduší jednání bylo podle zdroje Práva velmi napjaté. Členové grémia o setrvání v Nečasově vládě hlasovali v tajné volbě.

Usnesení Grémia VV a Poslaneckého klubu VV
Grémium VV a Poslanecký klub konstatuje, že trvající krize důvěry mezi koaličními partnery způsobuje, spolu s dlouhodobě neřešenými problémy, krizi důvěry veřejnosti vůči vládě.
Grémium VV a Poslanecký klub proto vyzývá ministry nominované za Věci veřejné, aby neprodleně předali premiérovi Petru Nečasovi demise s účinností k 1. květnu 2012.
Grémium VV a Poslanecký klub vyzývá premiéra Petra Nečase, aby nejpozději do 26. dubna 2012 předložil koaličním partnerům návrh opatření a konkrétních kroků, které mohou pomoci vládě znovunabýt oslabenou akceschopnost, a tím i ztracenou důvěru občanů.
Mezi konkrétními kroky spatřujeme jako klíčové především zacelit otevřené rány v podobě například kauzy Lesy ČR, krize ve státním zastupitelství, problematického systému vydávání sociálních dávek a některé další kauzy.
Předloží–li premiér Petr Nečas návrh těchto opatření do 26. dubna 2012 a navrhne posléze takové složení své vlády, které se může ucházet o důvěru občanů, považujeme za samozřejmý a nezbytný předpoklad další úspěšné koaliční spolupráce, že nově rekonstruovaná vláda předstoupí v co nejkratším možném termínu s žádostí o vyslovení důvěry před Poslaneckou sněmovnu.
Současně žádáme premiéra, aby přišel s komplexním návrhem na sloučení centrálních úřadů a ministerstev, s cílem uspořit prostředky veřejných rozpočtů.
Konečně žádáme také inventuru koaliční smlouvy a redefinování termínů u klíčových programových priorit, které dosud zůstávaly neřešeny nebo byly odsouvány.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím v rozhovoru pro Českou televizi na otázku, zda jde o jednoznačný odchod vlády, nebo zatím o hrozbu opuštění vlády, pokud nebudou splněny jejich podmínky, odpověděl: "Je to jednoznačně první z kroků, jak tuto vládu opustit, pokud bude trvat tato krize důvěry."

Peake: Je třeba oddramatizovat situaci

Vicepremiérka a první místopředsedkyně VV Karolína Peake podle zdroje před hlasováním uvedla, že je třeba prosazovat koaliční smlouvu a že je třeba oddramatizovat situaci a stávající krizi důvěry vyřešit jednáním.

Také ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který figuroval na nahrávce s Kristýnou Kočí, se vyslovil pro setrvání ve vládě. Naopak poradce VV Jan Kubáček se přidal k místopředsedovi Tomáši Jarolímovi a prohlásil, že je také připraven ze své funkce odstoupit, pokud VV setrvají v kabinetu.

Šéf poslanců VV Vít Bárta před pauzou na oběd na jednání nevystoupil, slovo si nevzal ani ministr dopravy Pavel Dobeš. Podle informací Práva odchod z kabinetu prosazoval předseda VV Radek John, šéf poslanců Vít Bárta a místopředseda Tomáš Jarolím.

Na nové nahrávce figuruje Kočí s Jankovským

Rozruch ve straně způsobila nově zveřejněná nahrávka véčkařské odpadlice Kristýny Kočí, která podle vedení véček dokazuje, že osnovala puč s lidmi z ODS a TOP 09. Podle předsedy strany Radka Johna šlo o „dražbu“ poslanců Věcí veřejných.

Nahrávka, kterou pořídila Kristýna Kočí, údajně zachycuje volné pokračování koncepční porady špiček VV ze 14. března loňského roku, která vstoupila do širšího povědomí jako debata nad lahvemi těžkého francouzského vína. Autorka na ní v autě hovoří se současným ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV) o chystaném politickém „odstřelení“ Víta Bárty.

Šéf Věcí veřejných (VV) Radek John v úterý na jednání vedení strany údajně řekl, že je připraven dát funkci předsedy k dispozici. Podle informací Práva to John sdělil poté, co se dostal pod ostrou kritiku regionů za způsob, jakým vede stranu. John však následně spekulace popřel.

Anketa

Jaký by měl být další osud vlády?
Vláda by měla zůstat v současném složení.
53,9 %
Vláda by měla zůstat, ale s obměněnými ministry.
15 %
Měla by být menšinová vláda ODS a TOP09 s podporou VV.
2,1 %
Vládnout by dál až do řádných voleb měla tzv. úřednická vláda.
1,2 %
Vláda by měla hned skončit a měly by být předčasné volby.
27,8 %
Celkem hlasovalo 113769 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám