Hlavní obsah

Kontakty BIS s Janouškem byly pod kontrolou, tvrdí šéf tajné služby

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Aktualizováno

Kontakty vysoce postavených úředníků a činitelů BIS s lobbistou Romanem Janouškem zajímaly členy komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby na jejich úterním jednání a žádali od ředitele BIS Jiřího Langa vysvětlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

Podle šéfa komise soc. dem. Richarda Dolejše totiž podezření, která se objevila kolem těchto kontaktů „znevěrohodňuje nejen BIS, ale i vládu, která odpovídá za koordinaci tajných služeb a za činnost Bezpečnostní informační služby“.

Jak dodal, Lang poslance ubezpečil, že pokud docházelo ke kontaktům tohoto typu, tak byly pod kontrolou BIS a byly předem schváleny. „My jsme si vyžádali podklady k tomuto vyjádření. Chceme, aby nám ředitel doložil písemnosti, které by potvrdily toto tvrzení BIS tak, abychom mohli být stoprocentně přesvědčeni, že ředitel BIS hovoří pravdu,“ uvedl Dolejš s tím, že do doby, než Lang tyto požadované doklady poslancům předloží, bylo jednání komise přerušeno.

Komise chce pozvat i Topolánka a Nečase

Poslanci také řešili otázku, zda věděl bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) o tom, že BIS sleduje aktivity pražských lobbistů napojených na politiky. Zatímco tajná služba tvrdí, že vládě předávala konkrétní informace, Topolánek se v médiích nechal slyšet, že informace o aktivitách Bém-Janoušek neměl. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání mezi předsedou sněmovní komise pro kontrolu BIS Richardem Dolejšem, šéfem civilní kontrarozvědky Jiřím Langem, poslancem za VV Davidem Kádnerem a poslancem za ČSSD Františkem Bublanem.

Proto chce komise na příští jednání pozvat jak jeho, tak současného premiéra Petra Nečase (ODS). „Měl by mít možnost se k tomu vyjádřit,“ uvedl Dolejš. Připustil však, že expremiér na jednání vůbec nemusí dorazit. Není to totiž jeho povinnost.

Pokud se nepodaří poslancům z komise probrat, na čí straně je pravda, chtějí podle jejího člena Františka Bublana (ČSSD) požádat Úřad vlády, aby jim zpřístupnil protokoly. Z nich by mělo být patrné, jaké informace na vládu putovaly a kdo se s nimi seznámil.

Bublan: V BIS to neklape

Podle Bublana současná situace v BIS není dobrá. Ředitel Lang poslancům řekl, že „úniky informací souvisí s vnitřním děním ve službě, s tím, že několik lidí muselo odejít a odešlo. Je to reakce na to, v jakém stavu ta služba je".

Jednání komise se nezabývalo možným únikem informací do bezpečnostní agentury ABL, kterou dříve vlastnil současný předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Jednání se tak účastnil i véčkařský poslanec David Kádner.

Právě kvůli jeho přítomnosti minulý týden Dolejš jednání komise nečekaně přerušil s tím, že podle jeho názoru je Kádner ve střetu zájmů. Ten prý spočívá v tom, že v minulosti pracoval v ABL jako velitel ostrahy. Dolejš z toho tudíž odvozuje, že od poslance by mohly uniknout informace ven, zejména pak k Bártovi.

Podle Dolejše by také měli členové komise zhruba do týdne získat odpovědi Langa na sérii otázek týkajících se aktivit tajné služby právě v souvislosti se sledováním lobbistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám