Hlavní obsah

Víme, že si ČR nechává otevřené dveře, řekla Merkelová na setkání s Nečasem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Německá kancléřka Angela Merkelová, která v úterý dopoledne dorazila do Prahy, se sešla před polednem s premiérem Petrem Nečasem. Zopakovala, že respektuje české rozhodnutí nepřipojit se v současné době k fiskálnímu paktu, a podotkla, že Německo na Českou republiku v tomto nevyvíjí žádný nátlak.

Přivítání Angely Merkelové v Praze Video: Novinky

 
Článek

„Víme, že si Česká republika nechává otevřené dveře,“ konstatovala v Praze Merkelová. „Jestliže Česká republika dnes nepodepíše, možná podepíše později,“ dodala s tím, že v klíčových vzájemných otázkách panuje mezi oběma zeměmi shoda. Dále ujistila, že Německo v otázce paktu o rozpočtové odpovědnosti nevyvíjí na Česko žádný tlak. „Pro Německo je důležité, aby pakt podepsaly zejména členské státy, které platí eurem,“ řekla.

Premiér Petr Nečas, který pochválil vzájemné vztahy obou zemí, ujistil, že ačkoli Česká republika svůj podpis pod pakt nepřidala, jeho ustanovení splňuje. „Česká republika je stínový signatář fiskálního paktu, protože fakticky ho plníme,“ řekl Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Angela Merkelová se na své návštěvě Prahy setkala s Petrem Nečasem

Nečas na začátku tiskové konference po setkání s kancléřkou Merkelovou uvedl, že se státníci bavili jak o bilaterální, tak o evropské problematice. „Co se týče evropských otázek, naše pohledy se do značné míry shodují,“ nastínil Nečas. ČR i Německo podle něj patří k zemím, které razí rozpočtovou odpovědnost. Vyzdvihl navíc význam dokončení vnitřního trhu v rámci EU a povzbuzení konkurenceschopnosti evropských ekonomik.

Temelín nemá s fiskálním paktem nic společného

Jednou z klíčových otázek, o kterých se Merkelová s Nečasem bavili, byla energetika a dostavba jaderné elektrárny Temelín. „Plně respektujeme německé rozhodnutí odstoupit od provozování jaderných elektráren,“ poznamenal v úvodu Nečas. Merkelová označila budování elektrických sítí za důležité. „Vážíme si toho, že se Česká republika nechce odříznout, ale spolupracuje na myšlence společného evropského energetického trhu,“ uvedla.

Oba představitelé zároveň razantně odmítli otázku, zda je německé ano Temelínu podmíněné českým podpisem fiskálního paktu. Merkelová dokonce dodala, že o podobné variantě do této chvíle neslyšela a ani ji nenapadla. „Ani na okamžik jedna z vlád nic takového nenaznačila, musím jednoznačně tuto spekulaci vyvrátit,“ řekl Nečas.

Oběd kancléřky u premiéraVideo: Novinky

Merkelovou poté čekalo setkání s prezidentem Václavem Klausem. Na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy pak Merkelová se studenty debatovala o budoucnosti Evropy.

Návštěva kancléřky v české metropoli trvala pět hodin. O její bezpečnost se staralo asi 200 policistů.

Protesty BobošíkováVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám