Hlavní obsah

Odbory vyzvaly vládu k demisi, na duben plánují týden protestů

Novinky, val
Praha

Odborové svazy spolu s občanskými iniciativami v úterý zahájily kampaň Stop vládě, v jejímž rámci odbory vyzývají vládu k demisi a zastavení reforem. Ohlásily také týden protestů, který bude v polovině dubna předcházet klíčové protestní akci, jež proběhne 21. dubna na Václavském náměstí.

Foto: ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Článek

„Pohár trpělivosti překypěl,“ zahájil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil brífink ke spuštění kampaně. Na něm představil tři hlavní požadavky odborů a přidružených občanských iniciativ: zastavení vládních reforem, demisi kabinetu Petra Nečase a předčasné volby. “Vláda ztratila jakoukoli důvěru občanů této země a je potřeba, aby z toho vyvodila důsledky,“ prohlásil Zavadil.

Již na konci března odbory ohlásily masivní protestní akci, která se má odehrát 21. dubna. Té by podle místopředsedkyně odborové centrály Radky Sokolové měl předcházet týden protestů ve dnech od 16. do 21. dubna. „Bude probíhat v různých městech po celé republice,“ uvedla Sokolová.

Týden protestů, během něhož se mají konat happeningy, protesty, semináře a přednášky, má být podle Sokolové „pozvánkou“ právě k 21. dubnu, kdy celá kampaň Stop vládě vyvrcholí. Tento den vypuknou protesty v pravé poledne na náměstí Winstona Churchilla v Praze, odkud poputuje průvod směrem na Václavské náměstí.

V tuto chvíli s odboráři podle Sokolové spolupracuje přes 20 různých občanských iniciativ. Mezi nimi figurují například ProAlt, Iniciativa za svobodné vysoké školy nebo Koalice dopravních odborových svazů.

Výběr článků

Načítám