Hlavní obsah

Výkonná rada VV se na odchodu z vlády neshodla

Právo, Novinky, val, rsk
Praha

Výkonná rada Věcí veřejných se v úterý na setrvání či odchodu z vlády premiéra Petra Nečase neshodla a přenechala rozhodnutí na grémiu, jehož členové jsou také předsedové krajských rad. Podle informací Práva odchod z kabinetu prosazoval předseda VV Radek John, šéf poslanců Vít Bárta a místopředseda Tomáš Jarolím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedové VV Milan Šťovíček a Karolína Peake s šéfem strany Radkem Johnem

Článek

O setrvání ve vládě tak širší vedení strany diskutuje od 11 hodin se zástupci krajů, kde zhruba polovina z nich podporuje setrvání ve vládě. Některé regiony však požadují svolání stranické konference, která byla plánována na polovinu dubna a kterou vedení strany zrušilo. V pondělí VV v Pardubickém kraji vyzvalo předsednictvo strany, aby odstoupilo.

Rozruch ve straně způsobila nově zveřejněná nahrávka véčkařské odpadlice Kristýny Kočí, která podle vedení véček dokazuje, že osnovala puč s lidmi z ODS a TOP 09. Podle předsedy strany Radka Johna šlo o „dražbu“ poslanců Věcí veřejných.

Nahrávka, kterou pořídila Kristýna Kočí, údajně zachycuje volné pokračování koncepční porady špiček VV ze 14. března loňského roku, která vstoupila do širšího povědomí jako debata nad lahvemi těžkého francouzského vína. Autorka na ní v autě hovoří se současným ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV) o chystaném politickém „odstřelení“ Víta Bárty.

Jak se ukázalo, nahrávka sice byla od počátku procesu s Bártou součástí spisu, policii však nestála za přepis a neposlechla si ji ani žalobkyně Hana Vrbová. Na veřejnost se dostala teprve koncem března. Podle soudce Šotta jde však o velice krátký záznam.

Věci veřejné by měly v úterý také jednat o budoucnosti ministerstva školství, z jehož čela k poslednímu březnu odstoupil Josef Dobeš. Úřad po něm dočasně převzal náměstek Ladislav Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám