Hlavní obsah

Kvůli úsporám u policie mají získat více pravomocí strážníci

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nářky policie, kterou zasáhly vládní škrty, chce ministerstvo vnitra vyřešit šalamounsky. Novela zákona o obecní policii má rozšířit pravomoci strážníků, kteří by tak mohli zaskakovat za státní policisty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nově by „měšťáci“ mohli například provádět razie v živnostenských provozovnách i po zavírací době, stejně tak by mohli po uzavření zkontrolovat herny a kasina.

Důvod? Pátrání, zda se v hospodách nenalévá nezletilým anebo zda mládež do osmnácti let neholduje hazardu. Stejné oprávnění má dosud jen státní policie.

Nově by také mělo být nezpochybnitelné právo strážníků provést u nezletilých dechovou zkoušku, případně odběr krve, slin a moči kvůli podezření na alkohol nebo drogy. Strážníci by také měli získat oprávnění vstupovat do registrů obyvatel.

Vnitro se přitom ani nijak netají tím, že kromě zpřesnění platného zákona o obecní policii jde o chybějící peníze. Podle Kubiceho úřadu je účelem změn – řečeno úředním jazykem – posílit roli obecních policií zvýšením dílčích oprávnění strážníků „zvláště pak v návaznosti na vývoj situace v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti v obcích a vzhledem k vývoji faktických možností Policie ČR v této oblasti“.

Novela teď míří k připomínkám resortů. Už nyní přitom vyvolává mezi některými politiky pochyby. Bojí se, že přenášením pravomocí na strážníky vznikne tlak na města a obce, aby na jejich činnost uvolnily víc peněz, přitom ani rozpočty měst a obcí nejsou nafukovací.

Rostou problémy, varuje ministerstvo

Jenže vnitro varuje: „Vedle nesplnění úkolů stanovených platným usnesením vlády hrozí především postupné prohlubování počínajících problémů v oblasti veřejného pořádku na místní úrovni.“

Alespoň tak to Kubiceho úřad zdůvodňuje v předkládací zprávě k novele. A rostoucí napětí zejména v některých regionech dává vnitru za pravdu.

„Některé změny jsou pro nás pozitivní, alespoň se zpřesňují pravidla,“ řekl Právu Ludvík Klema pověřený vedením pražské městské policie. Uznal, že problém je v tom, že vnitru chybějí peníze. „Zaznamenal jsem ale v poslední době v Praze trend, že bychom neměli nahrazovat činnost policie,“ uvedl Klema v narážce na nedávné prohlášení primátora Bohuslava Svobody (ODS). Podle toho by se městská policie měla víc soustředit na pořádek ve městě.

Klema připouští, že malým obcím může novela udělat problémy. V celé republice má ze šesti tisíc obcí vlastní policii jen 341. Slouží v nich 8614 strážníků. Alespoň podle údajů vnitra z konce roku 2010. Počet státních policistů se už snížil pod čtyřicet tisíc.

ČSSD: Strážnici za bezpečnost neodpovídají

Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc tvrdí, že vnitro chce přenášet odpovědnost na někoho, kdo za bezpečnost neodpovídá: „Není možné, abych se jako občan cítil bezpečně nebo méně bezpečně podle toho, jestli moje město má dost peněz na obecní policii.“

Podle něj mají být strážníci doplňkem systému, ne jeho páteří. „Dnes nepochybně městská policie hraje větší roli právě proto, že státní policie nemá finanční ani personální kapacity, aby bezpečnost zajišťovala,“ míní.

„Vzhledem k vývoji ekonomiky to pro mě není překvapivé. Když se to udělá rozumně, tak to může být ku prospěchu,“ řekl Právu k nápadu vnitra šéf sněmovního podvýboru pro obecní policii Zdeněk Boháč (ODS).

Je zastáncem názoru, aby obecní policie dělala to, k čemu byla v devadesátých letech zřízena. „Rozhodně jsem odpůrcem toho, že může měřit rychlost, ale když změna pomůže zajistit bezpečnost ve městech, proč ne,“ dodal.

Navrhované změny nevadí ani senátorovi a primátorovi Teplic Jaroslavu Kuberovi (ODS), který byl hlasitým odpůrcem měření rychlosti strážníky. „Toto nejsou klíčové změny, za ty považuji právě měření,“ řekl Právu.

Ze zkušeností prý ale souhlasí s oprávněním vstupovat do provozoven i po zavíračce. „Často se stává, že pod záminkou soukromé akce do provozovny nikdo nemůže,“ uvedl Kubera.

Už od 18 let, ale beze zbraně
Obecní policie by nově směly přijímat zájemce, kteří dosáhnou 18 let, a nikoli 21, jako je tomu dosud. Vnitro tak chce srovnat podmínky pro nábor strážníků a policistů. Prý proto, že nyní nemohou obecní policie nabízet zaměstnání čerstvým absolventům středních škol a kvalitní lidé jdou raději do jiných oborů.
Ani tito případní nováčci nebudou moci používat služební zbraň nebo řídit vozidlo s právem přednostní jízdy. Budou si muset počkat, až si odkroutí tři roky a dovrší 21 let.
„V 18 letech nejsou lidé zralí, chybí jim životní zkušenosti, s tím nesouhlasím,“ řekl Právu stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Právě on se marně snažil už loni při projednávání zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů zahrnout strážníky pod tuto kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám