Hlavní obsah

Středočeský kraj odmítá záměr Prahy vytěsnit kamióny za hranice metropole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Záměr pražského magistrátu zakázat od léta vjezd kamiónů do hlavního města odmítá Středočeský kraj. Hejtman David Rath (ČSSD) varoval, že bez dostavby obchvatu města půjde o katastrofu pro řadu středočeských obcí. Rath se proto obrátil na premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra dopravy Pavla Dobeše (VV), aby se o dostavbu zasadili.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kamióny v Praze by se měly stát minulostí

Článek

Městu se přitom na dostavbu nedostává peněz a spory panují i o trasu, kudy by měl být okruh na severu města veden.

"Neexistence silničního okruhu na severu a východě Prahy spolu s tímto rozhodnutím Prahy bude znamenat doslova katastrofu pro desítky středočeských měst a obcí v této oblasti," uvedl Rath.

Silniční síť na severu a východě od metropole navíc podle něj není koncipována pro nákladní dopravu. Kraj proto podporuje výstavbu okruhu ve směru od ruzyňského letiště k obcím Vodochody a Kralupy nad Vltavou.

Foto: ČTK, Novinky

Ilustrační mapa pražského silničního okruhu

O zákazu vjezdu kamiónů na celé území metropole minulý týden rozhodli pražští zastupitelé. O záměru však město ještě musí jednat s příslušnými úřady. Omezení by mělo pomoci třeba lidem ze Spořilova, kteří si na kamiónovou dopravu stěžují. Kdy přesně začnou omezení platit a v jakém rozsahu, zatím není jasné. [celá zpráva]

Odvést dopravu z centra metropole by v budoucnu měla silniční síť tvořená Městským okruhem a vnějším Pražským okruhem, které má propojit sedm radiál. V provozu je nyní zhruba polovina z celkové délky obou okruhů a všech radiál. Za omezení kamiónové dopravy už řadu měsíců bojují obyvatelé Spořilova.

Reklama

Související články

Praha chce od léta zakázat vjezd kamiónům

Pražští zastupitelé schválili návrh náměstka primátora Josefa Noska (ODS) a chtějí zakázat vjezd kamiónům do Prahy. Kamióny by tak mohly od léta jezdit po...

Výběr článků

Načítám