Hlavní obsah

O roli profesionálního pěstouna má zájem 350 000 lidí, tvrdí průzkum

Novinky, ČTK, Pavla Klusoňová

Až 350 000 obyvatel České republiky by mělo zájem o to stát se pěstounem. O roli rodiče by stáli hlavně sezdané páry a věřící, část oslovených by si vzala do péče i dítě s postižením. Na ministerstvu se zájemci o náhradní rodičovskou péči mohou hlásit průběžně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany lidí zajímajících se o proces, chtějí vědět, jak je možné se do něho zapojit, kde je možné se hlásit a co to vůbec obnáší být pěstounem,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Přesný počet uchazečů zatím není znám.

Ministerstvo chce školenými profesionálními pěstouny, kteří budou připraveni kdykoliv se postarat o kojence, nahradit kojenecké ústavy. Pěstouni budou od státu odebírat příspěvky odstupňované podle toho, o kolik dětí se budou starat. A jelikož se nebude jednat o malé částky, pěstouni budou procházet přísným výběrem, budou kontrolování a navíc se budou muset účastnit pravidelných školení.

Pěstounská péče se nově stane placenou službou, kterou bude hradit stát. Nynější příspěvek ve výši 3680Kč na jedno dítě se v návrhu zvýšil na 8000Kč. Za dvě děti by v novém systému pěstouni získali 12 000Kč. V případě péče o tři děti či o jedno postižené dítě by náhradní rodiče pobírali sumu ve výši 20 000Kč.

Láska k dětem nestačí

Uchazeči musí projít celou řadou příprav tak, aby se profesionálním pěstounem staly skutečně povolené osoby. Samotná láska k dětem tedy nestačí.

Průzkum mezi lidmi zaznamenal velký zájem mezi dotázanými.

Pět procent dotázaných odpovědělo kladně na otázku, zda by se chtěli stát pěstounem, 32 % připustilo částečný zájem. „Téměř pětina z respondentů uvažujících o pěstounství by se navíc mohla stát náhradními rodiči už do jednoho roku,“ uvádí průzkum pro Nadační fond J.

Nejvíce se o možnost náhradní péče zajímali lidé v Jihomoravském kraji a také na Severní Moravě. Do pěstounské péče by si dítě častěji vzali manželé než nesezdané páry.

Náhradní rodiče projdou i psychotesty. Je totiž možné, že se dostanou do situace, kdy budou muset dítě předat biologickým či adoptivním rodičům. To pro ně může být emočně velmi náročné.

Samé povinnosti a školení

Je možné, že mnohé z těch, kteří o pěstounství uvažují, motivuje finanční částka, případně velká láska k dětem.

Předseda Společnosti sociální pediatrie František Schneiberg se však obává, že lidé nemají dostatek informací a neumí si představit, jak je pěstounství náročné.

"Pěstouni mají strašně povinností a žádná práva," upozornil.

Náročná může být i samotná konfrontace pěstounů s biologickými rodiči dítěte, kteří mohou dělat problémy. V praxi si pak prý pěstouni také stěžují na nedostatek odborné podpory při výchově. Svěřené děti totiž často pocházejí z rozvrácených rodin a potřebují speciální péči. Často se také stane, že rodiče dítě ze dne na den dostanou, několik měsíců se o batole starají a pak ho ze dne na den budou muset odevzdat do adoptivní rodiny.

„Do dětí nacpeme mnohem víc peněz, než kolik na ně dostáváme," řekla pěstounka šesti dětí, která si nepřála zveřejnit své jméno. Na jedno dítě dostávají 5000 korun, což prý stačí jen na základní věci a jídlo. Ideální by prý bylo, kdyby pěstouni brali pevný základ a další náklady jako pomůcky do školy nebo sportovní vybavení by jim byly propláceny zvlášť.

V ústavech vyrůstá kolem 11 000 dětí, za což Česko dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních organizací. Novela, kterou schválila Sněmovna a bude ji projednávat Senát, přináší změny v systému péče. Nejpozději do roku 2013 dojde ke zrušení kojeneckých ústavů a zcela nově se tak do pěstounské péče dostanou i děti do tří let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám