Hlavní obsah

ČSSD chce zpravodajské služby ohlídat specializovanou radou

Novinky, val
Praha

Sociální demokraté trvají na tom, aby byl v Česku zaveden zákon o kontrole zpravodajských služeb. Podle ČSSD je nutné zavést dvojstupňovou kontrolu nad tajnými službami. Vedle již existující parlamentní komise by prý měla vzniknout ještě specializovaná rada s rozšířenými pravomocemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je potřeba, aby byly tajné služby v Česku pod tzv. dvojstupňovou kontrolou. Uvedl to na pondělním brífinku v reakci na současnou roztržku kolem BIS a nejasnostem, zda z civilní kontrarozvědky mohly uniknout přepisy odposlechů hovorů poslance Pavla Béma (za ODS) s lobbistou Romanem Janouškem.

Sobotka proto navrhl, aby všechny české zpravodajské služby podléhaly parlamentní kontrole. Upozornil přitom, že v současnosti jedna ze tří českých zpravodajských služeb takové kontrole není podrobena.

Parlamentní komise by se podle ČSSD měla zabývat nejen otázkou hospodaření tajných služeb, ale také tím, jakým způsobem s těmito službami pracuje vláda. "To znamená, jakým způsobem vláda úkoluje tajné služby, a na druhé straně jakým způsobem vláda nakládá s poznatky, které od těchto tajných služeb získává," řekl Sobotka.

Specializovaná rada bude moci vstupovat do svazků

Druhou novinkou má být podle předsedy ČSSD specializovaná rada s rozšířenými pravomocemi. "Rada by měla mít pravomoc kontrolovat zákonnost postupu tajných služeb, měla by mít pravomoc vstupovat do aktuálních svazků tajných služeb a současně by měla mít pravomoc zjišťovat na straně vládních orgánů, jakým způsobem vláda nakládá s výsledky práce tajných služeb," řekl Sobotka.

Sociální demokracie chce prý o změnách jednat s představiteli vládní koalice. Bude rovněž trvat na přijetí zákona o kontrole zpravodajských služeb, což už dlouhou dobu předpokládá zákon o zpravodajských službách, nicméně k tomu ještě nedošlo.

České zpravodajské služby

  • Bezpečnostní informační služba (BIS) - civilní kontrarozvědka
  • Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) - civilní rozvědka
  • Vojenské zpravodajství (VZ) - vojenská rozvědka a kontrarozvědka

V současné době kontrolní komisi nemá ÚZSI, přestože jeho rozpočet schvaluje parlament v rámci rozpočtu ministerstva vnitra.

Na BIS se v posledních dnech snesla vlna kritiky v souvislosti s únikem odposlechů hovorů Béma s Janouškem. Premiér Nečas nicméně v neděli na ČT její práci pochválil a rovněž uvedl, že nevidí důvod k odvolání šéfa BIS Jiřího Langa, jehož označil za mimořádně kvalitního ředitele rozvědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám