Hlavní obsah

Styky s lobbistou Janouškem patří podle BIS k její práci

Zveřejnění záznamu telefonátu v němž lobbista Roman Janoušek hovoří s důstojníkem Bezpečnostní informační služby (BIS), neukazuje podle mluvčího BIS Jana Šuberta nic nezákonného. Mluvčí připomněl, že podobné kontakty jsou v popisu práce zpravodajců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

Server Euro v pátek zveřejnil přepis odposlechu ze setkání mezi Janouškem a důstojníkem služby z roku 2007. Na webu, kde dal k dispozici i nahrávku, navíc nejprve technickým nedopatřením prohodilo jména obou aktérů dialogu. Podle týdeníku nahrávka dokládá, že Janouškův vliv, který podle jiných nedávno zveřejněných odposlechů zasahoval na pražský magistrát a do politiky, sahá až dovnitř BIS samotné. [celá zpráva]

"Na schůzce, o které časopis referuje, se nestalo nic, co by bylo proti zákonným zájmům BIS a bezpečnostním a ekonomickým zájmům státu," prohlásil v pondělí mluvčí služby.

Zpravodajská hra nemá jasná pravidla

Zopakoval pak své páteční prohlášení, že pokud má BIS chránit významné ekonomické zájmy státu, musí se její důstojníci stýkat s podnikateli, lobbisty a s lidmi z různých klientelistických a vlivových skupin a sítí. "Při těchto kontaktech leckdy používají různé legendy a vystupují v různých rolích," dodal Šubert.

Parlamentní komise pro kontrolu BIS chtěla Langa vyslechnout už minulý týden, poslanci se ale pohádali o účast zákonodárce z Věcí veřejných a k projednávání odposlechové kauzy se vůbec nedostali. Nový termín jednání komise zatím není známý.

Týdeník Euro v pondělí napsal, že ředitel BIS Jiří Lang má k dispozici utajený "tým Z", dnes známý i pod označením Alfa, který prý sbírá materiály na politiky, lobbisty a významné lidi pohybující se ve veřejném sektoru. Jeho zjištění se pak mají objevovat v politickém zákulisí a být využívány v politickém boji. Mluvčí BIS pro časopis uvedl, že tým, který by se zabýval nezákonným sledováním politiků, lobbistů a novinářů ve službě neexistuje a neexistoval.

Euro v souvislosti s Janouškovou kauzou poznamenalo, že v ohrožení je pozice ředitele BIS Langa. Za něj se ale v neděli veřejně postavil premiér Petr Nečas (ODS), když v televizi prohlásil, že Lang je mimořádně kvalitní, apolitický a České republice loajální šéf služby. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám