Hlavní obsah

VV mohou vystoupit z koalice a podpořit menšinovou vládu, navrhl John

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné začaly znovu strašit odchodem z vlády. Rozhodnout by se mělo v úterý na jednání grémia strany a předsedů krajských organizací VV. Podle předsedy Radka Johna i místopředsedkyně vlády a VV Karolíny Peake jsou regiony naštvané a polovina z nich vybízí k vystoupení z koalice.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová, Radek John a Karolína Peak

Článek

John v nedělním rozhovoru pro Frekvenci 1 uvedl, že variantou je, že VV z vlády odejdou a budou v některých bodech pouze podporovat menšinovou vládu, protože nechtějí v takto vážné době úplný pád vlády. „Ale my tam nutně sedět nemusíme,“ řekl John v rádiu.

Podle něj dalším faktem, proč z koalice odejít, je to, že je nikdo z ODS a z TOP 09 nechce brát vážně a nikdo nechce vést koaliční jednání o údajném puči, který měla osnovat s podporou velkých stran Kristýna Kočí.

„Toto jde překlenout pouze jednáním, a pokud k němu nedojde, tak krize vypukne v plné síle,“ uvedl John. Na jednání chtějí s koaličními partnery jednat o revizi koaliční smlouvy a chtějí písemné potvrzení, že se nebude škrtat pouze v programových prioritách VV. „Na jejich slova už nevěříme a chceme písemnou garanci,“ uvedl John.

Také Peake doufá, že s nimi premiér začne jednat. „Myslím, že si jako koaliční partner zasloužíme nějaké vysvětlení,“ řekla v ČT.

Nečas je na odchod VV připraven

Premiér Petr Nečas diskusi založenou na spekulacích ze záznamu Kočí pokládá za bizarní. „Já pevně doufám, že do něčeho tak trapného se nebudeme zamotávat. Toto jsou vnitřní problémy VV a oni by do svých vnitřních problémů neměli zatahovat nikoho jiného,“ uvedl.

S tím, že nebudou Věci veřejné dál chtít pokračovat v koalici, počítá. „Vždycky musíte být v politice připraven na plán B,“ uvedl premiér.

Také šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nevidí důvod, proč o nahrávce jednat. „Jsou to plky slečny Kočí a není důvod, aby kvůli tomu dělaly Věci veřejné takové tanečky,“ řekl Právu.

Podle Peake je strana dlouhodobě nespokojená s vládním angažmá a nahrávka byla poslední kapkou. „Už mají chuť vykašlat se na koalici, odejít,“ uvedla Peake s odkazem na hlasy z regionů.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím minulý týden véčkaře dopisem vyzval, aby na grémiu podpořili usnesení, které „zaváže ministry za VV k odstoupení z těchto funkcí“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám