Hlavní obsah

Na web unikla další data o členech ODS, tentokrát i rodná čísla a kontakty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Data o členech občanské demokratické strany se opět objevila na internetu. Zveřejněná databáze obsahuje vedle jmen i rodná čísla a čísla mobilních telefonů. K úniku dat se hlásí sdružení pod názvy Anonymous a #TrollSec. Důvodem útoku je prý nezájem politiků o názor občanů České republiky. Podle ODS jde o data odcizená již v únoru.

Foto: Archiv, Novinky

Článek

Hackeři označující se jako Anonymous získali osobní data tisíců členů ODS již v únoru. Seznam rozeslali redakcím médií a připojili k němu výzvu českým politikům, aby odmítli mezinárodní smlouvu proti padělání ACTA. Seznam politiků ODS tehdy obsahoval téměř 30 000 jmen, byly v něm uvedeny funkce ve straně, adresy bydliště či e-mailové kontakty. [celá zpráva]

Mluvčí strany Tomáš Bartovský v pondělí odpoledne uvedl, že se jedná o data získaná již právě při minulém útoku. „Z naší analýzy vyplývá, že jde o data odcizená při útoku na webové stránky ODS z počátku letošního února. Nejde tudíž o výsledek nějakého nového hackerského útoku, ale o opětovné zneužití již odcizených dat,“ uvedl Bartovský.

„Databáze byla zveřejněna na serveru, který je hostován v zahraničí. Hlavní kancelář ODS tento server kontaktovala se žádostí o odstranění databáze, čemuž server vyšel vstříc a databázi znepřístupnil,“ doplnil s tím, že ODS nyní podnikne veškeré právní kroky na ochranu svých členů. „Nevylučujeme ani podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ řekl.

Zveřejnění osobních údajů členů ODS považujeme za naprosto nepřijatelný akt, kterým hnutí Anonymous jasně ukázalo, na které straně zákona stojí.
mluvčí ODS Tomáš Bartovský

Zatím poslední přehled, který neznámí útočníci umístili v pondělí na internetu volně ke stažení, obsahuje vedle rodného čísla také datum narození, e-mailové adresy, údaje o členství, ale i přihlašovací jména a hesla, informoval server pooh.cz, který dění na internetu sleduje a na prohlášení údajně hackerských organizací upozornil.

„Zveřejnění osobních údajů členů ODS považujeme za naprosto nepřijatelný akt, kterým hnutí Anonymous jasně ukázalo, na které straně zákona stojí. Proti ilegálnímu útoku na ODS podnikneme veškeré právní kroky,“ reagoval mluvčí v pondělí ráno.

Hackerům prý vadí ignorance politiků

"Jistě si na nás vzpomínáte, o tom netřeba pochybovat. My jsme také nezapomněli, a proto na vyjádření protestu proti vaší ignoraci názorů a zájmů všech občanů této republiky (a také proto, že nás stavíte mimo zákon a vyhrožujete nám soudní mocí, se kterou jste až podezřele provázáni, a které jste sebrali její nezávislost, danou už samotnou ústavou) zveřejníme další databázi s vašimi soukromými údaji," uvedli neznámí útočníci podepsaní Anonymous a #TrollSec.

Kolem 10. hodiny již byla stránka nedostupná kvůli překročení limitu přenesených dat.

Předchozím případem odcizení a zveřejnění dat členů ODS se zabývá policie. Na konci února se v deníku Právo objevila informace, že za předchozím únikem dat nemuseli být hackeři, ale někdo ze samotné strany. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Hackeři napadli web slovenské vlády

Sobota měla být dnem, kdy hackeři z hnutí Anonymous napadnou sociální síť Facebook. Útok se nakonec nekonal, ale počítačoví piráti o sobě přesto dali vědět ve...

Výběr článků

Načítám