Hlavní obsah

Další nahrávka: Janoušek tentokrát ladí noty se šéfem z BIS

– Praha • Aktualizováno

Na veřejnosti se objevila další nahrávka lobbisty Romana Janouška, která ukazuje, že měl kontakty s důstojníkem BIS Janem Pavlíčkem a probíral s ním věci týkající se bezpečnostní služby. Nahrávku má k dispozici týdeník Euro.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek

Článek

Janoušek od nynějšího šéfa protiteroristického odboru Pavlíčka (někdejšího vedoucího ekonomického odboru) získával v roce 2007 informace o fungování služby. Řešili například pozici šéfa BIS Jiřího Langa. Ten neměl na funkci šéfa tajných služeb dostatečné vzdělání, byl pouze bakalářem. Později ho jmenoval prezident v roce 2007 brigádním generálem.

Nahrávku Euru poskytl bývalý příslušník tajné služby. "Takto probíhá komunikace s kmotry pražské ODS - Romanem Janouškem, Ivo Rittigem, Tomášem Hrdličkou - i vlivnými lobbisty z řad ČSSD," sdělil týdeníku jeho zdroj.

Janoušek na nahrávce Pavlíčkovi sdělil například i fakt, že poslal na tenisové utkání Davis Cupu v roce 2007 za 50 000 vyfotit ministra vnitra Ivana Langera.

"Pan prezident tam byl taky?" ptal se Pavlíček.

"No, na druhý straně, on byl asi nasranej na ně," odpověděl mu Janoušek.

BIS se brání

"Důstojníci zpravodajské služby se při své práci běžně setkávají s lidmi z různého, tedy i takzvaně rizikového prostředí," řekl ČTK k informacím Eura mluvčí BIS Jan Šubert. Služba podle něj nemá v této chvíli žádný poznatek či informaci, že by některý ze zpravodajských důstojníků pracoval ve svůj prospěch, ve prospěch někoho jiného, proti bezpečnosti nebo ekonomickým zájmům ČR či porušoval zákony, přísahu nebo interní předpisy.

"Moje osobní poznámka a to je jen pocit: jako by tohle všechno představovalo frontální útok na BIS," poznamenal mluvčí tajné služby. Nahrávku Eura označil za "změť" pro službu zatím nesrozumitelných, nesourodých vět, výroků a vyjádření, u které není jasný její kontext.

Šubert zdůraznil, že nemůže komentovat ani potvrzovat jména současných či bývalých pracovníků BIS. Pozastavil se však nad tím, proč by měl být Langův titul bakaláře, který se šéfem BIS stal v roce 2003, nedostatečným pro výkon funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám