Hlavní obsah

Bém se chce sejít s Nečasem kvůli podpoře vládě, ten ho odmítl

Poslanec Pavel Bém by rád na schůzce s premiérem Petrem Nečasem (oba ODS) mluvil o podobě své další podpory koaliční vládě. Informoval o tom Bém s tím, že premiéra požádá o setkání v příštím týdnu. Nečas, který v týdnu Bémovi doporučil odchod z Poslanecké sněmovny, ale uvedl, že se s poslancem už sejít nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Bém

Článek

"S panem Bémem jsem mluvil v pondělí a svůj názor jsem mu řekl. K dalšímu setkání nevidím důvod," napsal předseda vlády v textové zprávě.

Podle svých spolustraníků není Bém členem poslaneckého klubu ODS, neboť požádal svou mateřskou organizaci o pozastavení členství kvůli kauze se zveřejněnými odposlechy telefonátů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem.

Fakticky ale členství stále pozastavené nemá. Podle předsedy strany v Praze 6 a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy se totiž ještě neuskutečnilo jednání rady místního sdružení v Praze-Bubenči, které o tom musí rozhodnout. "Bude to velmi rychle po víkendu. Nečekám v té věci zásadní komplikace," uvedl Chalupa. Bém o přerušení požádal v pondělí z pracovní cesty v gruzínském Tbilisi.

Vedení ODS, včetně Nečase, však exprimátora vyzvalo i ke složení poslaneckého mandátu. Občanští demokraté ale zároveň dali najevo, že nemají páky k tomu, aby jej ze Sněmovny dostali. Bém sám takový krok odmítá, přinejmenším do té doby, než mu bude prokázáno protiprávní jednání. Ostatně i pozastavení svého členství prý chápe jako dočasný krok asi na půl roku. Podle něj bude do té doby kauza vyšetřena a jeho jméno očištěno.

Reklama

Výběr článků

Načítám