Hlavní obsah

Klaus přijal Dobešovu demisi, pochválil jej za práci na ministerstvu

Novinky, jas, val
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal v pátek na Pražském hradě premiéra Petra Nečase (ODS), který mu přinesl demisi ministra školství Josefa Dobeše (VV). Klaus poděkoval Dobešovi za jeho působení ve vládě a uvedl, že jeho práci hodnotil vždy pozitivně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Václav Klaus přijal premiéra Petra Nečase (ODS), který mu přinesl demisi ministra školství Josefa Dobeše (VV)

Článek

Klaus Dobešovu demisi z rukou premiéra Nečase přijal dopoledne. Odpoledne se pak setkal se samotným odcházejícím ministrem. Uvedl, že jeho práci ve vládě nepodceňuje a že ji vždy hodnotil pozitivně.

"Moc děkuji za podporu, kterou jsem od vás měl po celou dobu své práce," reagoval na to Dobeš. Uvedl také, že s Klausem k sobě mají velmi blízký vztah, který mu dával po dobu působení v čele resortu sílu pouštět se do věcí, "do nichž by jeho předchůdci nešli".

"Lituji jedné věci: toho, že jsem v jednu chvíli ustoupil ze školného," uvedl Dobeš s tím, že zavedení školného je podle něj na místě.

Dobeš chce pomáhat "dobrým věcem"

Dobeš se také vyjádřil k nedávným spekulacím, zda jeho odchod z vlády kvůli škrtům nepovede i k složení poslaneckého mandátu.

"Bavili jsme se o tom s panem prezidentem, že situace je velmi těžká, je třeba přispět ke zklidnění. Na druhou stranu jsem si dal měsíc čas, abych si to všechno srovnal v hlavě, a přiznám se, že když jsem byl s panem prezidentem, tak jsem řekl, že jsem připraven pomoct dobrým věcem,“ řekl s tím, že bude zvažovat, "z jaké to bude pozice a jestli to bude jasně stranické vyhranění".

Kdo Dobeše nahradí v čele školství, zatím není jisté a odcházející ministr v pátek odmítl komentovat hlavní adepty na post ministra školství. Uvedl ale, že jeho nástupce nečeká "jednoduchá věc".

"Začne oněmi škrty," nastínil Dobeš. "Pak se musí pokračovat ve všech reformách, za dveřmi máme státní maturitu a pak by měly jít v červnu pětky a devítky," uvedl s odkazem na plánované plošné testování žáků pátých a devátých tříd.

Nejlepší polistopadový ministr

Dobeš je již osmým ministrem Nečasovy vlády, který kabinet předčasně opouští. Svůj odchod zdůvodnil tím, že nesouhlasí s návrhem úspor, které by jej zavazovaly ušetřit v rozpočtu resortu 2,5 miliardy korun.

Podle Dobeše by se to neobešlo bez snižování platů pedagogů nebo škrtů v rámci financování vysokých škol.

Prezident Dobeše dříve označil za nejlepšího polistopadového ministra školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám