Hlavní obsah

Drobilův exporadce Knetig půjde kvůli nepřímému uplácení opět k soudu

– Praha • Aktualizováno

Martin Knetig, poradce někdejšího ministra životního prostředí a stávajícího místopředsedy ODS Pavla Drobila, půjde znovu před soud. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 jej znovu obžalovalo z nepřímého uplácení. V pátek o tom informovala mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Novinky

Pavel Drobil a Martin Knetig

Článek

Knetig se měl podle obžaloby dopustit nepřímého úplatkářství při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Knetig údajně požadoval po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz SFŽP v bankách. Policisté ho obvinili loni v srpnu, v listopadu pak případ dospěl až k obžalobě. Knetigovo stíhání pak zastavil Obvodní soud pro Prahu 1. Toto rozhodnutí však vzápětí zrušil odvolací městský soud, který věc vrátil k došetření.

Bývalý ministerský poradce údajně sháněl "černé" peníze pro ODS. Na možnou korupci upozornil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek. Knetig prý na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Ministr Drobil kvůli kauze rezignoval

Michálek na údajnou korupci na SFŽP upozornil v prosinci 2010. Knetig na tajných nahrávkách pořízených Michálkem popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Na oplátku prý Michálkovi nabídl místo svého náměstka.

Drobil se kvůli aféře od Knetiga distancoval. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Nahrávky zveřejnila Mladá fronta Dnes. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval, ve vysoké politice ale zůstal jako místopředseda ODS.

Policisté prověřovali také podplácení Michálka přímo ze strany Drobila. V půlce loňského června však případ odložili. Následně se ale dostali do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednali, či nejednali na jeho pokyn. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kauzu znovu otevřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám