Hlavní obsah

O víkendu udeří silný vichr, varovali meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

Výhled počasí na nadcházející víkend i příští týden slibuje spíše nižší teploty s odpoledními maximy kolem deseti stupňů Celsia a převážně zataženou oblohu s přeháňkami. Na horách se navíc bude jednat vesměs o srážky sněhové. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na sobotu výstrahu před silným větrem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Naše území ovlivňuje v posledních dnech chladné a vlhké proudění od severozápadu," osvětlila Honsová výrazné ochlazení.

V sobotu bude převážně zataženo až oblačno s občasným deštěm či přeháňkami. Sněhové přeháňky budou nejprve doménou horských oblastí, ale v průběhu dne se rozšíří i do vyšších poloh. Ranní teploty se budou pohybovat mezi pěti a jedním stupněm, odpolední maxima vyšplhají na 6 až 11 stupňů. Tepleji může být na jihovýchodě území. "Čerstvý vítr bude pocitovou teplotu snižovat o další dva stupně," doplnila Honsová.

ČHMÚ v této souvislosti varoval, že ve vyšších polohách může vítr v nárazech dosahovat až rychlosti  90 kilometrů v hodině. Výstraha platí pro všechny regiony krom Karlovarského, Plzeňského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje od sobotního rána do 22 hodin.

V neděli by mělo být oblačno až polojasno. Na severu a severovýchodě území s četnějšími přeháňkami. Ve vyšších se bude jednat o sněžení. Ranní teploty poklesnou na nulu až minus čtyři stupně, odpolední maximální teploty se dostanou na 5 až 9 stupňů. I nadále musíme počítat s čerstvým větrem.

"Ve vrcholových partiích hor může během víkendu napadnout až 30 centimetrů sněhu, přičemž vítr může vytvářet sněhové jazyky či závěje," doplnila Honsová.

Koledníci budou o Velikonocích drkotat zuby

Počátkem příštího týdne bude i nadále převládat oblačno až zataženo s občasným deštěm či přeháňkami, které i nadále budou na horách, eventuálně i ve vyšších polohách, sněhové.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi dvěma a minus dvěma stupni, odpolední se dostanou na 6 až 11 stupňů.

Beaufortova stupnice síly větru

  • BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
  • VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
  • SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
  • MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
  • ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
  • SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
  • PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
  • BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
  • SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
  • MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
  • ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

"Numerické modely zatím neslibují změnu charakteru počasí ani na Velikonoce," uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám