Hlavní obsah

Třináctiletý kluk, na kterého spadl pomník, získá díky internetu handbike

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Během posledních deseti dnů přispěli tisíce dárců napříč českým internetem na pomoc lidem, kterým dar umožní začlenit se zpátky do společnosti. Vybrané peníze jim usnadní náročný život, někteří z nich jsou upoutáni na vozíček, jiní se stali obětí trestného činu.

Tři handicapovaní lidé, kterým pomohou peníze z internetuVideo: Novinky

 
Článek

Celkem se podařilo ve druhém ročníku projektu Český internet pomáhá vybrat téměř tři sta šedesát tisíc korun. Tato částka splní přání třem lidem, kteří požádali o pomoc Konto bariéry.

Sedmiletá Bětuška, která má vrozenou vadu a téměř od narození nemůže chodit, dostane vozík, aby se mohla samostatně pohybovat a dojíždět na něm do školy. Doteď ji rodiče vozili všude v kočárku, z toho už ale Bětuška vyrostla. Vozík je tak pro ni jediným řešením, jak se bude moci alespoň trochu osamostatnit.

Třináctiletý Boris si vysnil handbike. Kolo, na kterém se dá šlapat rukama. Vždycky byl sportovní typ a rozhodl se proto, že ani nešťastná nehoda, která ho upoutala na invalidní vozík, ho od sportování s kamarády neodradí. Na vozík je Boris upoutaný teprve krátce. Od doby, kdy na něj během školního výletu spadl na hřbitově nešťastnou náhodou pomník.

Třetím žadatelem o pomoc je paní Hana, která na začátku loňského léta ochrnula. Událost se seběhla bez jakéhokoli varování. Paní Hana si stříhala nehty doma na křesle, a když se zvedla, projela jí tělem taková bolest, že upadla na zem. Sanitka ji odvezla do nemocnice, kde jí doktoři oznámili, že se už na nohy nepostaví. Nyní potřebuje peníze nejen na vozík, ale také na koupelnu a další nezbytné úpravy v bytě.

Dárci pomáhali i obětem násilí

S příběhy těchto lidí se mohli uživatelé internetu seznámit od pondělí 19. března na webové stránce www.internetpomaha.cz, na kterou současně odkazovali svými kampaněmi všichni internetoví partneři projektu.

Návštěvníci stránky se zde mohli seznámit i s příběhy lidí, kterým pomáhá Bílý kruh bezpečí, a rovnou pomoci jakoukoli finanční částkou. Bílý kruh bezpečí představil možnosti pomoci obětem trestných činů, jejichž počet v České republice neustále stoupá. Dárci mohli přispět na provoz nonstop linky pro oběti trestných činů, na praktickou pomoc pozůstalým po obětech vražd a na psychorekondiční 50hodinový pobyt pro oběti znásilnění, který jim dodá sílu vzít zase život do svých rukou.

Reklama

Výběr článků

Načítám