Hlavní obsah

ODS chce jednání komise k BIS, účast poslance Kádnera jí nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někteří poslanci ODS zvažují, jak svolat jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS, která by se měla zabývat kauzou odposlechů poslance a někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) a lobbisty Romana Janouška. Poslední jednání se neuskutečnilo kvůli postoji zástupců ČSSD vůči Davidu Kádnerovi (VV). Ten byl zaměstnance agentury ABL, což ČSSD považuje za střet zájmů.

Foto: Petr Horník , Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

Jednání komise, na němž měl šéf BIS Jiří Lang odpovídat poslancům na okolnosti možného úniku odposlechů z tajné služby, bylo v úterý přerušeno proto, že předseda komise Richard Dolejš (ČSSD) neúspěšně vyzval Kádnera, aby se jednání neúčastnil. Ten to odmítl s tím, že jeho dřívější působení v ABL není důvodem pro střet zájmů. K odposlechům pořízených BIS se podle Mf Dnes dostala právě ABL.

Koaliční poslanci nyní zvažují, že nové jednání svolají  na základě žádosti dvou pětin členů komise, jak stanoví sněmovní jednací řád. Zvažovaný postup potvrdil člen komise Pavel Staněk (ODS).

Foto: Petr Horník , Právo

Jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS

Koalice má v sedmičlenné komisi čtyři zástupce. Podle jednacího řádu musí předseda komise svolat zasedání do 15 dnů od podání žádosti.

Kádner o plánu nevěděl, ale byl by pro. "Bojím se jen toho, aby to nebyla taková šaškárna jako v úterý," řekl. Zopakoval, že nevidí důvod, proč by se jednání komise nemohl účastnit. Podle Staňka i Kádnera by už komise měla začít debatovat o podstatě věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám