Hlavní obsah

Dobeš osočil vedení VV z farizejství

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ještě nesložil svou ministerskou funkci a už se pustil do vlastních řad. Pobouřil jej záměr Věcí veřejných poskládat se na platy učitelům z prostředků resortů, jimiž disponují. Podle něj stačilo, aby před týdnem nezvedli ruku pro škrt 2,5 miliardy, kvůli čemuž se Dobeš rozhodl vládu opustit. Záměr pokládá za farizejský a úhybný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Podle ministra na grémiu VV padl návrh sehnat 2,5 miliardy na ministerstvech, která má strana v držení. Kromě školství VV ovládají legislativní radu vlády, ministerstvo dopravy a ministerstvo pro místní rozvoj. „Ministr se ptá, proč nezvolili jednodušší strategii a na vládě jako jeden muž a žena neodmítli snižování platů učitelů,“ uvádí se v tiskové zprávě ministerstva školství.

„Toto řešení považuji za krajně farizejské a úhybné. Pokud chtěli dodržet programové prohlášení vlády, program VV, ale i závazek výkonné rady, pak měli jednoznačně hlasovat proti škrtům ve školství. V tu chvíli byla některým z ministrů bližší jejich židle než rozhodnutí stranického orgánu a zmíněné programové prohlášení vlády,“ říká ministr.

Dobeš mimo jiné uvedl, že učitelé nejsou takoví žebráci, aby se na ně musely skládat ministerstvo dopravy nebo místního rozvoje. Přitom Právu krátce po ohlášení rezignace uvedl, že zrovna ministerstvo dopravy se mohlo vzdát některé ze silničních staveb.

Dobeš je v mediálních útocích vůči vlastní straně zatím spíše zdrženlivý, méně jeho manželka, která na protest vystoupila ze strany. „Rozumím tomu, že můj manžel Josef Dobeš alespoň prozatím nemůže do svého zkaženého dítěte VV kopnout, já však toto udělat mohu a činím tak s obrovskou úlevou,“ uvedla v otevřeném dopise. [celá zpráva]

Její manžel si nyní vymezil měsíc na rekonvalescenci a přemýšlení o své budoucnosti. Nevyloučil ani odchod ze Sněmovny.

VV rychle zapomínají, tvrdí ČSSD

Částečně dal Dobešovi za pravdu také stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který se rovněž pozastavil nad faktem, že VV samy pro škrt hlasovaly.

Zásadně se však ohradil proti druhé variantě, podle níž prý VV zvažují kompenzovat regionální školství ze zápisného na vysoké školy. „Věci veřejné tak rychle zapomněly, že slibovaly školné jedině na podporu vysokých škol a vysokoškoláků. Nyní by jim bylo dobré záplatování státního rozpočtu z kapes studentů a jejich rodičů. Takový přístup zásadně odmítáme,“ uvedl Chládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám