Hlavní obsah

ODS loni na prodeji domu vydělala 140 miliónů, ČSSD sponzorovali pražští členové

Právo, Novinky, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hospodaření ODS, ČSSD, TOP 09 a VV skončilo v černých číslech. Nejvíce v plusu skončili občanští demokraté, kteří loni hospodařili se ziskem 140,4 miliónu korun. Zhruba stejnou sumu strana vydělala na prodeji svého bývalého sídla na Jánském vršku. ČSSD přiznala, že jí dary v řádu statisíců dali pražští politici. Politické strany musí své finanční zprávy za rok 2011 předložit Sněmovně do pátku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS prodala své bývalé sídlo v centru Prahy

Článek

Celkové výnosy ODS za rok 2011 činily bezmála 393 miliónů korun. Z toho téměř 124 miliónů tvořil státní příspěvek na činnost, kolem 90 miliónů získala ODS na darech a zhruba 15 miliónů tvořily členské příspěvky. Necelých 140 miliónů korun plynulo z prodeje majetku, ODS se totiž loni zbavila svého sídla na Malé straně.

„Do hospodářského výsledku ODS byl rovněž započten zisk z prodeje bývalého stranického sídla na Praze 1, který po odečtení zůstatkové ceny předmětného majetku činil 40,3 miliónu korun,“ uvedl mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Celkové náklady strany naopak činily přes 240 miliónů korun.

ČSSD se ziskem 70 miliónů

ČSSD loni šetřila a skončila také v černých číslech. Příjmy Lidového domu loni činily 239 miliónů korun, výdaje dosáhly 168,6 miliónů korun. Hospodaření ČSSD tak skončilo v kladném výsledku přes 70 miliónů korun.

Velmi štědré dary loni poskytli soc. dem. její pražští členové. Bývalý šéf ČSSD v hlavním městě Petr Hulinský věnoval více jak 300 tisíc korun, pražský exradní Petr Dolínek 210 tisíc korun, někdejší náměstek pražského primátora Karel Březina a zastupitel hlavního města Miroslav Poche každý 200 tisíc korun. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka věnoval 20 tisíc korun.

„Soc. dem. v roce 2011 hospodařila nejlépe za deset let,“ uvedl ve čtvrtek místopředseda ČSSD Martin Starec. ČSSD má ale nadále závazky, ty ke společnosti Cíl, kterou strana vlastní, činily ke konci loňského roku 260 miliónů korun. Z kontokorentního úvěru u Fio banky, který je nastaven na 180 miliónů, Lidový dům čerpal 47 miliónů korun.

TOP získala na darech méně

„TOP 09 ani letos, stejně jako v letech předešlých, neopustila teritorium černých čísel. Přestože jsme v nevolebním roce 2011 na darech získali o padesát miliónů méně než v roce předešlém, nemuseli jsme dík odpovědnému a hospodárnému chování sahat po půjčkách ani po jiných berličkách,“ uvedl za TOP 09 generální sekretář strany Pavel Severa.

Ze státních dotací získala TOP 09 52 miliónů korun, celková hodnota přijatých darů činila podle mluvčí Alžběty Plívové v loňském roce bezmála sedm miliónů korun.

Věci veřejné snížily dluh

Michal Babák (VV) ve čtvrtek informoval o výsledcích strany Věci veřejné. „Za minulý rok dosáhly VV hospodářského výsledku 19 miliónů 439 tisíc Kč. Díky tomu se dosáhlo významného oddlužení strany,“ uvedl. Celkové závazky podle něj klesly na něco málo přes dva milióny korun.

"Oddlužení bylo dosaženo díky zefektivnění hospodaření a také díky sponzorům a sympatizantům, kteří poskytli dary v celkové výši 38 a půl miliónu korun," dodal Babák, který je ekonomickým expertem strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám