Hlavní obsah

Policisté Janouška nepoznali, hájí podřízené Vondrášek

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf pražských policistů Martin Vondrášek tvrdí, že policisté, kteří minulý pátek zasahovali na místě nehody Romana Janouška, nevěděli o tom, že muž, který boural, je právě tento vlivný lobbista. Neměli tak podle něj důvod mu nějakým způsobem nadržovat. Přesto se ve většině bodů shoduje s kritikou, kterou na zásah policie v úterý snesl policejní prezident Petr Lessy.

Foto: repro TV Prima

Roman Janoušek při vyšetřování policií

Článek

"Jsem přesvědčen, že většina těch lidí vůbec nevěděla, že mají před sebou pana Janouška," uvedl Martin Vondrášek v České televizi. Zdůraznil také, že ze strany Janouška nedošlo k ovlivnění policistů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek

Konkrétních mužů, kteří u páteční autonehody zasahovali, se pak Vondrášek podle svých slov „z očí do očí“ ptal, zda jim po incidentu volal náměstek Vladislav Husák. Policisté trvali na tom, že nikoli. V ČT Vondrášek řekl, že pokud by tomu bylo naopak a policisté se nechali Husákem ovlivnit, nabídl by svou rezignaci.

Foto: TV Prima

Policisté Romanu Janouškovi po nehodě nenasadili pouta a po výslechu ho pustili.

Zlomový bod v celém případě nastal podle Vondráška v rozhodnutí o nezadržení Janouška. Podle něj bylo „netaktické a špatné“. Muž měl podle něj být zadržen, nicméně policisty byly po nehodě provedeny všechny úkony, které byly zapotřebí.

Šéf pražských policistů se ohradil vůči kritice kolem neprovedené kontroly na drogy. Podle něj se orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek neprovádí orientačně, nýbrž má-li policista podezření.

Foto: Prima FTV

Janoušek krátce po zadržení.

Vondrášek informoval o tom, že policie požádala, aby soud nebo státní zástupce zabránili případnému vycestování Janouška do zahraničí. Nemá však podle svých slov informace, že by se Janoušek měl chystat opustit Česko.

Policejní prezident Petr Lessy v úterý vyjmenoval výčet pochybení policistů v souvislosti s nehodou a následným propuštěním Janouška. [celá zpráva] Vondrášek, kterého pak Lessy nepřímo vyzval k rezignaci, s většinou z nich souhlasil. Zopakoval ale, že zatím rezignovat nehodlá. Chce nejdříve vyčkat na výsledky šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů a také na to, až se ukáže, zda se jedná o pochybení systémové, nebo o selhání jednotlivců.

Reklama

Související témata:

Související články

Bém si to spočítá sám, doufala ODS

O možném vyloučení Pavla Béma by s konečnou platností rozhodovala výkonná rada na návrh regionální rady strany. Členové výkonné rady, které Právo v pondělí...

Výběr článků

Načítám