Hlavní obsah

Kalkulačky znalosti nenahradí, horoval Klaus za povinnou maturitu z matematiky

Novinky, jas

Matematika by měla být povinným maturitním předmětem. Ve svém projevu na výročním setkání Jednoty českých matematiků a fyziků to ve středu zdůraznil prezident Václav Klaus, který její absenci ve "zkoušce dospělosti" považuje za velkou chybu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Používat matematiku znamená tříbit si logiku a schopnost pracovat s abstraktními pojmy. Tomu nás žádný jiný předmět tak dobře nenaučí," míní prezident, podle něhož se matematika "nedá nahradit sebeinteligentnější kalkulačkou v našem mobilu".

Klaus řekl, že proti tomu, aby matematika nebyla povinnou součástí maturity, "vždy protestoval".  Studenti si nyní mohou volit mezi maturitou z matematiky a cizího jazyka.

Většina ministrů podle něj prosazovala nepovinnou maturitu z královny věd. "Někteří z velkých, myslím tím médii chválených, ministrů školství si to dokonce dali jako hlavní cíl svého ministrování," dodal prezident s odkazem na nechuť zejména humanitně zaměřených škol a studentů potýkat se s čísly a vzorci.

Nároky na studenty klesají, míní prezident

Podle Klause dochází k obecnějšímu poklesu nároků na studenty, čímž se snižuje kvalita výuky. Zároveň roste počet studujících a dochází k "otevření hrází pro masivní získávání vysokoškolských diplomů v pochybných oborech bez matematiky jako nezbytného gate-keepera (čili obránce hradeb vzdělanosti)".

Při loňském ročníku státních maturit neuspělo u testu z matematiky 53 procent studentů. Úroveň matematických znalostí odráží i mezinárodní srovnání, v němž se čeští studenti umístili se svými znalostmi na chvostu žebříčku zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj).

Anketa

Měla by být maturita z matematiky povinná?
Ano
45 %
Ne
55 %
Celkem hlasovalo 4647 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám