Hlavní obsah

Šéf pražské policie Vondrášek kvůli Janouškově nehodě zatím nerezignuje

Právo, Novinky, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Šéf pražské policie Martin Vondrášek zatím nevyslyší výzvu policejního prezidenta Petra Lessyho, aby kvůli nestandardním okolnostem šetření nehody kontroverzního lobbisty Romana Janouška odstoupil. Chce nejdříve vyčkat na výsledky šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, která se v současné době postupem policistů na místě nehody intenzivně zabývá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek

Článek

„Nelpím na své funkci, ale nejprve potřebuji odpovědi na otázky, zda šlo o selhání systému nebo jednotlivců a zda se skutečně některý z policistů nechal ovlivnit,“ řekl Právu Vondrášek. Zároveň poznamenal, že s inspekcí plně spolupracuje a doufá, že její závěry bude mít k dispozici co nejdříve.

„V tuto chvíli si nedokážu představit, že by to mělo být v řádu několika dnů, ale stejně tak si nedokážu představit ani horizont několika měsíců,“ poznamenal Vondrášek s tím, že ve stejném duchu informoval na středečním společném jednání policejního prezidenta. Ten podle informací Práva svou výzvu Vondráškovi zopakoval s tím, že odpověď čeká co nejdřív.

Odboráři se Vondráška zastali

Za Vondráška se mezitím postavily policejní odbory, které iniciovaly mezi policisty petici na jeho podporu. „Nesmírně si toho vážím, ale rozhodování o vyvození vlastní osobní zodpovědnosti to nemůže nijak ovlivnit,“ řekl k tomu pražský policejní šéf.

Nezávislý odborový svaz policie (NOSP) organizuje petici za setrvání šéfa pražské policie Martina Vondráška ve funkci. Podporu Vondráškovi vyjádřila i Unie bezpečnostních sborů (UBS) ministerstva vnitra.

"Obrátili se na nás zaměstnanci a příslušníci krajského ředitelství z Prahy, že nechtějí, aby jejich ředitel odešel z důvodů profesionálních a osobních," zdůvodnil tento krok předseda NOSP Milan Štěpánek.

Podle místopředsedy NOSP Daniela Bláhy je Vondrášek velice kvalitním důstojníkem, který nikdy nebyl zapleten s politiky, podnikateli nebo lobbistickými skupinami, a není důvod k jeho odchodu. "A to, že se ho teď pod tlakem reflektorů kamer policejní prezident snaží donutit k tomu, aby rezignoval, považujeme za naprosto bezprecedentní," uvedl Bláha.

Nelpím na své funkci, ale nejprve potřebuji odpovědi na otázky, zda šlo o selhání systému nebo jednotlivců a zda se skutečně některý z policistů nechal ovlivnit.
Pavel Vondráška, ředitel pražské policie

Petici adresují organizátoři policejnímu prezidentovi Lessymu. Ten v pondělí Vondráška v rámci kritizovaného postupu policie po páteční nehodě Romana Janouška vyzval „k vyvození osobní odpovědnosti z tohoto pochybení“. Vondrášek poté uvedl, že o tom bude velmi vážně přemýšlet.

K NOSP se připojila také Unie bezpečnostních sborů. Její předseda Zdeněk Buřič uvedl, že se do podpisových archů za podporu Vondráška zatím podepsalo přes 600 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám