Hlavní obsah

Jednání komise o odposleších zkrachovalo, nepovedlo se vyšachovat poslance z ABL

Právo, Novinky, ada, jas
Praha
Aktualizováno

Ani ne 10 minut stačilo v úterý sněmovní komisi pro kontrolu BIS, aby se sešla a hned rozešla. Předseda komise Richard Dolejš (ČSSD) totiž vyzval svého kolegu Davida Kádnera (VV), aby jednání opustil, a to proto, že jako bývalý zaměstnanec Bártovy agentury ABL by mohl být ve střetu zájmů. Kádner to však odmítl, poslanci se proto rozešli.

Foto: Petr Horník , Právo

Jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS

Článek

Dolejš uvedl, že Kádnerova účast v komisi je "vrcholem cynismu". Zároveň vyzval premiéra, aby koalice problém vyřešila. "Pro mě je nepřijatelné, aby ABL měla v komisi svého člověka," dodal Dolejš s tím, že pokud vládní koalice nezasáhne, může svolat mimořádné jednání Sněmovny a odvolat jej z čela komise.

Jak řekl Právu další z členů komise František Bublan (ČSSD), poslanci alespoň předali šéfovi kontrarozvědky otázky, na které by měl následně odpovědět. Šéf BIS Jiří Lang měl vysvětlit podrobnosti kolem kauzy odposlechů telefonátů bývalého pražského primátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem.

Dolejš Langovy písemné odpovědi Kádnerovi nedá

Dolejš prohlásil, že Langovy odpovědi, které mají být k dispozici za 14 dní, dostanou členové komise, kromě Kádnera. Tento postup obhajoval s tím, že má právo "minimalizovat riziko možných úniků informací". Reagoval tak na dotaz Práva, zda takto může bránit řádně zvolenému členovi komise ve výkonu funkce.

Kádner by podle Dolejše mohl být v komisi nahrazen jiným poslancem nebo by se mohl dobrovolně vzdát účasti na jednáních o této kauze. "Nejraději bych byl, kdyby v komisi vůbec nebyl," uvedl Dolejš o Kádnerově působení v komisi.

Podle člena komise Davida Vodrážky (ODS) by přítomnost Kádnera na jednání neměla být na překážku. „Na obtíž je podle mého spíš to, že komise v tuto chvíli nejedná, tím pádem nemáme informace,“ řekl Právu a dodal: „Nechci se nějak zastávat Věcí veřejných, ale nevidím tam nějaký střet zájmů.“

Foto: Petr Horník, Právo

Unavení poslanci VV ve Sněmovně, zleva David Kádner, Otto Chaloupka a Michal Babák

Podle něj by nyní měla rozhodnout celá Sněmovna, jak situaci vyřešit. Právě Sněmovna volí a případně odvolává poslance ze svých výborů a komisí. Odvolání Kádnera však není na místě, v tomto případě jde pouze o jeho neúčast při daném jednání.

Chováte se protiústavně, vzkázal Kádner ČSSD

Kádner střet zájmů odmítl. "Zcela odmítám dojmovou argumentaci poslance Dolejše z ČSSD, který zpochybňuje nezávislost mandátu poslance a znemožňuje výkon mandátu," dodal.

"Doporučoval bych, ať ČSSD počká na předběžné vyšetřování, které teprve ozřejmí původnost nahrávky, případně odkud a kam unikla," uvedl s tím, že nynější útoky z ČSSD jsou "protiústavní a nedemokratické."

Šéf rozvědky byl skoupý na slovo

Lang nechtěl nijak dnešní jednání-nejednání komentovat. Na otázku, zda je možné, že odposlechy neunikly z BIS, Lang uvedl: „Neumím to říct. Jsou vážné pochybnosti, ale to je jako těšínská jablíčka: buď, anebo. Kdyby to bylo jasné, tak nepotřebuji bojovat o nějaký čas.“ Podle něj se pravda musí zjistit. Odkázal na to, že situaci šetří inspekce a věc dozoruje státní zastupitelství.

Foto: Petr Horník , Právo

Šéf BIS Jiří Lang přichází na jednání komise

Na další otázku, zda zvažuje případně rezignaci, odpověděl: "Nejdřív bych chtěl vědět, co se stalo, a podle toho, co se stalo, můžu uvažovat, co dál."

Lang nechtěl ani komentovat, zda odposlechy mohly uniknout třeba od operátorů, nebo od policie. "To nebudu konkretizovat," uvedl pouze.

Případný spis o Janouškovi by měl být zveřejněn

Dolejš uvedl, že kauzu úniku odposlechů šetří inspekce BIS, jejíž práci dozoruje státní zástupce. Pokud by BIS neodpověděla na otázky komise, měla by na ně odpovědět vláda.

Otázky, které dostal od poslanců šéf BIS, se podle Dolejše dotýkají toho, zda se zpravodajci zabývali Janouškovou osobou a jeho vlivem. Podle Dolejše by měl být takovýto svazek případně odtajněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám