Hlavní obsah

Zlato starověkých králů zazáří na Hradě, prozradil Klaus v Sofii

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Pražský hrad bude na podzim, pravděpodobně na přelomu října a listopadu, hostit výstavu zlatých pokladů z hrobek vládců starověké Thrákie, které jsou součástí sbírek bulharského Národního archeologického muzea. V úterý o tom v Sofii informovali český prezident Václav Klaus a jeho bulharský protějšek Rosen Plevneliev.

Foto: Stojan Nenov, Reuters

Prezident Klaus na návštěvě v Sofii se svým bulharským protějškem Plevnelievem.

Článek

„Chtěl bych vyjádřit své poděkování panu prezidentu Klausovi za iniciativu, že bychom mohli v Praze uspořádat výstavu thráckých a byzantských artefaktů, zlatých pokladů. Tato výstava by byla pod patronací obou prezidentů,“ řekl Plevneliev na společné tiskové konferenci v prezidentském paláci v Sofii.

Klaus, který je v úterý na pracovní návštěvě Bulharska, pak prozradil podrobnosti. „Jsem rád, že pan prezident zmínil připravovanou výstavu v Praze s názvem Zlato starověké Thrákie, která se připravuje na podzimní měsíce. Pro mě je to dobrý důvod mít naději, že pan prezident přijede na odvetnou návštěvu,“ uvedl český prezident.

Thrákové, jejichž zlato bude na podzim vystaveno na Hradě, patří k nejstarším, historicky doloženým obyvatelům území dnešního Bulharska. Zlatým věkem pro ně bylo období 6. až 3. století před naším letopočtem.

Bulharsko usiluje o Schengen

Bulharsko se nyní soustředí na další pokus o vstup do schengenského prostoru, který by umožnil jeho občanům cestovat bez hraničních kontrol. První březnový den Sofie pro odpor Nizozemska neuspěla a součástí prostoru se nestala. Plevneliev v úterý uvedl, že Bulharsko splňuje veškerá technická kritéria pro vstup, bedlivě například střeží hranici s Tureckem.

Bulharský prezident věří, že v září bude „nespravedlnost odstraněna“ a země se součástí schengenského prostoru stane. Klaus snahu Sofie podpořil. Negativní postoj Nizozemska je podle něj otázkou podceňování a neznalosti. Vážné téma pak český prezident odlehčil. „Jezdil bych do Bulharska, i kdybych musel na hranicích ukazovat svůj pas,“ poznamenal.

Hlavy států řešily i ekonomickou spolupráci obou zemí. Český prezident poukázal, že ČR po listopadu 1989 zaměřila stejně jako Bulharsko své hospodářské zájmy zejména směrem na Západ. Podle Klause to ale nebylo nejracionálnější řešení a ČR se proto nyní obrací i na východ a na jih.

Klausův program v Sofii nezahrnuje jen setkání s politiky. V podvečer bude český prezident představovat bulharské vydání svých knih „Evropská integrace bez iluzí“ a „Kde začíná zítřek“. Klaus spočítal, že celkově už mu v Bulharsku vyšly čtyři knihy, což označil za úžasnou věc. Bulharský prezident ocenil, že je v rámci prezentace knih plánována diskuse. Klausovy názory přitom označil za „mimořádně zajímavou občanskou pozici“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám