Hlavní obsah

Totálně zpackaná akce, ukázala kontrola vyšetřování Janouškovy nehody

Novinky, val, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policejní prezident Petr Lessy vyhodnotil postup policie po páteční nehodě jako absolutně nestandardní. Lobbista měl být podle něj po nehodě zadržen, nemělo mu být dovoleno telefonovat a podle jeho názoru jako policisty měl být podroben testu na drogy. Naopak použití pout nebylo třeba.

Petr Lessy o policejním zásahu proti Romanu JanouškoviVideo: Novinky

 
Článek

„Osoba zcela jistě měla být zadržena,“ konstatoval Lessy na úterním brífinku. S ohledem na pokus Janouška o útěk se nedalo podle něj v té době předpokládat, že by se Janoušek dostavil k podání vysvětlení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy (vpravo) a ředitel pražské policie Martin Vondrášek

Podle Lessyho policie pochybila také v případě eskorty. Neměla Janouškovi dovolit neustále držet mobilní telefon u ucha a telefonovat. V tomto případě mají policisté povinnost zamezit kontakt s jinými osobami kromě vyrozumění právníka a nejbližších.

Lessy označil za vysoce nestandardní jednání skutečnost, že Janouškovi nebyla provedena kontrola, zda je pod vlivem psychotropních a omamných látek. První zkouška na alkohol proběhla s pozitivním výsledkem, další Janoušek podle záznamů odmítl. Ještě jedna zkouška na alkohol proběhla zhruba za hodinu, opět s „vysoce pozitivním výsledkem“.

Došlo k chybě u zadržení

Co se týče nasazení pout, záleží podle Lessyho na situaci a vyhodnocení policie, zejména pokud by je zadržený mohl ohrozit na bezpečnosti nebo by se pokusil o útěk. Nic podle něj nesvědčí o tom, že by se takto Janoušek choval.

Foto: TV Prima

Policisté Romanu Janouškovi po nehodě nenasadili pouta a po výslechu ho pustili.

Lessy uvedl, že došlo k pochybení v zadržení dotyčného. Policista podle něj musí informovat státního zástupce, který se mohl dostavit na místo události, zatímco podle Lessyho „v tento okamžik o tom státní zástupce nevěděl“.

Policejní orgán navíc podle Lessyho sice případ se státním zástupcem před propuštěním Janouška konzultoval, ale informoval o něm pouze v míře nedbalostní nehody.

Lessy se omluvil veřejnosti

„Chtěl jsem se veřejnosti jménem policie omluvit za toto selhání,“ uvedl Lessy s tím, že doufá v poučení se z celé události. Z ní se také rozhodl vyvodit opatření. Vyzval šéfa pražské policie Martina Vondráška „k vyvození osobní odpovědnosti z tohoto pochybení“.

Foto: TV Nova

Roman Janoušek po havárii

Lessy v úterý rovněž oznámil, že přijal nabídku svého náměstka Vladislava Husáka na rezignaci. „Byť není sebemenší podezření, že by Husák i v řádech měsíců s Janouškem komunikoval,“ dodal Lessy a zdůraznil, že ani on sám s Janouškem není nijak spojen. „Janouška jsem v životě neviděl, nemám ani jeho telefonní číslo,“ řekl Lessy. O Husákovi se poslední dobou spekulovalo jako o blízkém člověku Romana Janouška. Do května by měl ve funkci náměstka skončit.

Policejní prezident rovněž rozhodl o předání celého případu z pražské policie krajské policii Královéhradeckého kraje, aby zabránil zpochybňování vyšetřování. [celá zpráva]

John Lessyho chápe

Bývalý ministr vnitra a předseda VV Radek John považuje postup policie při zatýkání lobbisty Janouška za nestandardní, a proto chápe požadavek policejního prezidenta Lessyho směrem k pražskému krajskému policejnímu řediteli k vyvození odpovědnosti.

„Myslím si, že občan má vědět, že policie bude s každým zacházet stejně a tady zjevně nezacházela. Pokud by se stávalo, že občané jsou si rovnější a někteří jsou zatýkáni jinak, a někteří jsou nezatýkáni, tak by v tomto státě nemělo smysl vůbec existovat,“ řekl John novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám