Hlavní obsah

Bém si to spočítá sám, doufala ODS

O možném vyloučení Pavla Béma by s konečnou platností rozhodovala výkonná rada na návrh regionální rady strany. Členové výkonné rady, které Právo v pondělí oslovilo, mu vzkazují, že by měl z ODS odejít sám. Večer exprimátor pozastavil členství.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Bém

Článek

Předseda oblastního sdružení ODS Hodonín a poslanec Walter Bartoš během dne uvedl, že strana stejně jako Sněmovna by se Béma zbavovaly jen těžko.

„Nicméně věřím, že Pavel Bém je natolik inteligentní, že si situaci uvědomuje a odejde sám. Já osobně bych mu to doporučil. Situace je velmi vážná, straně škodí a podle mého názoru je vážné i pochybení u orgánů činných v trestním řízení, kteří měli při vyšetřování incidentu postupovat podle pravidla padni komu padni,“ řekl Právu.

Podobně se vyjádřila pražská radní Aleksandra Udženija: „Pořád věřím, že Pavel Bém je natolik inteligentní, aby správné rozhodnutí učinil sám.“

Měl by se k tomu postavit jako chlap

Další členku výkonné rady ODS za Prahu Andreu Vlásenkovou zarazilo, že Bém odjel do Gruzie. „K věci by se měl sám postavit jako chlap. Pakliže ne, jsem pro, řešit to, jak určují stanovy ODS,“ řekla Právu.

Podle místopředsedy plzeňské ODS Romana Jurečky je otázka, zda nahrávky nebyly upraveny.

„Pan Bém byl osm let primátorem, je poslancem, měl by se sám rozhodnout, jak se k tomu postaví. A to přibližně do týdne. Dělat teď hon na čarodějnice se mi nechce,“ uvedl.

Podle šéfa senátorů ODS a člena grémia Richarda Svobody je v případu spousta otazníků.

„Mediální obraz je katastrofální a dal mu korunu i pan Janoušek skandální účastí na autonehodě a tím, co po ní následovalo. Nedovedu si představit, že na základě toho by Pavel Bém nezvažoval všechny myslitelné kroky, které politik má. Ať už z důvodu, že je takto strašlivě dehonestován, anebo proto, že ty věci mají reálný základ,“ uvedl v ČT.

Ministr průmyslu a obchodu a šéf jihočeské ODS Martin Kuba se domnívá, že se musí případem zabývat Bémovo mateřské regionální sdružení.

„Jde o závažnou záležitost a je plně v kompetenci regionu, aby ji co nejrychleji vyřešil. Pokud by to nebylo v jeho silách, kauzou by se musela intenzivně zabývat výkonná rada,“ řekl Právu Kuba.

Místopředseda pražské organizace ODS a poslanec Marek Benda se domnívá, že pokud se chce Bém bránit, měl by pozastavit členství: „To bychom pokládali za nejčistší řešení.“

Totéž si myslí členka výkonné rady z Moravskoslezského kraje Dagmar Molendová. V pondělí večer se jim toto přání splnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám