Hlavní obsah

Bém na půl roku přeruší členství ve straně

Novinky, alt, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec ODS a bývalý pražský primátor Pavel Bém poslal v pondělí spolustraníkům dopis, v němž je žádá, aby případné rozhodnutí o pozastavení členství ve straně a rezignaci na poslanecký mandát nechali na něm. Právu ale řekl, že na půl roku požádal ODS v Praze-Bubenči o přerušení členství, než se kauza vyšetří.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Bém

Článek

"Po desítkách hodin hovorů s řadovými členy ODS jsem se rozhodl požádat o přerušení mého členství v ODS na časově omezenou dobu přibližně 6 měsíců. Za tu dobu, věřím, bude kauza vyšetřena, uzavřena a já budu mít čas na očistu svého jména. Napsal jsem otevřený dopis členské základně ODS, kde říkám, že jsem připraven složit i poslanecký mandát, ale nikoliv dříve, než se celá aféra uzavře a vysvětlí," řekl Právu Bém.

Doplnil, že je na sto procent přesvědčen, že se žádného nezákonného jednání nedopustil.

V otevřeném dopise uvedl, že už nemá žádné politické ambice. "O svém odchodu do „politického důchodu“ už jsem se rozhodl dávno. Politické ambice už nějaký čas nemám," napsal straně Bém.

Prohlášení Pavla Béma
Kategoricky odmítám, že bych se kdy v minulosti dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání.
Znovu opakuji, že se nehodlám smířit s tím, že se bere jako běžné a normální, že nikdy netrestaný a bezúhonný občan je odposloucháván a navíc obsah jeho soukromých hovorů je veřejně publikován.
Za stejně neuvěřitelný považuji fakt, že protizákonně zveřejněné hovory jsou následně použity k mojí dehonestaci ve sprostých spekulacích, které jsou vydávány za "pravdu".
Je pro mě obtížně přijatelné, abych v této situaci byl uvnitř ODS, jejímž členem jsem 14 let, vyzýván k vlastním krokům lidmi, kteří jsou v ODS sotva pár dní.
Stejně tak je pro mě velmi těžko přijatelné, aby mé kroky na pražské radnici hodnotili lidé, kteří s výjimkou pomluv svých předchůdců ještě pro Prahu nic nevykonali.
Proto nehodlám nic měnit na svém dnešním jasném sdělení v otevřeném dopisu členské základně ODS, že za očistu svého jména budu bojovat do posledního dechu.
Přes výše uvedené a z hluboké úcty k řadovým členům ODS v Místním sdružení Dejvice-Bubeneč, jakož i v celém Oblastním sdružení v Praze 6, kteří mě po celých 14 let podporovali, důvěřovali mi a pomáhali mi, právě proto, abych je ušetřil mediálnímu nátlaku, který si nezaslouží, jsem se rozhodl požádat Radu Místního sdružení Dejvice-Bubeneč o pozastavení mého členství v ODS. Tento krok vnímám jako časově omezený na dobu přibližně šest měsíců, za kterou, předpokládám, dojde k řádnému vyšetření celé události a v rámci které budu mít, předpokládám, šanci svoje jméno očistit.

Ze všech funkcí prý odejde, ale až ve chvíli, kdy kauza odposlechů bude uzavřena: "A to i na můj účet. Přeji si, aby se tak stalo co nejdříve. I já už toho totiž mám až nad hlavu a rád bych se v klidu jednou vyspal. Nemohu odejít v čase mediální štvanice jako uličník, mám-li stoprocentní jistotu, že jsem nic špatného neudělal. Proto Vás žádám, abyste toto rozhodnutí nechali na mně."

Odposlechy jsou svinstvo

Bém poslal pětistránkový dopis ODS v podvečer. Rozsáhle v něm vysvětluje svou nynější situaci. Čelí podezřením, že měl nadstandardní vztahy v lobbistou Romanem Janouškem, který měl v Praze rozhodovat. Plyne to z odposlechů telefonních hovorů obou mužů. "Odposlechy jsou svinstvo. Brutální a neuvěřitelný zásah do lidského soukromí," napsal Bém. V rukou zpravodajských služeb se z něj navíc může stát předmět politických her.

"Za koncentrované zlo považuji i interpretační formát „práce s odposlechy“ v rukou sdělovacích prostředků. Z jedné věty, z jednoho vytrženého slova z kontextu se stává atomová bomba," uvedl Bém.

Citace, které se objevily, prý ničí práci stovky lidí. Odmítl, že by ovlivňoval výběr šéfa pražské pobočky VZP. Neznal ho prý do doby, než do funkce nastoupil.

Odmítl také, že by Janoušek rozhodoval o všem podstatném v Praze. "Prý pan Janoušek rozhodoval o všem podstatném v Praze, včetně veřejných zakázek. Soudíme tak z pokynu úředníkovi: 'Zavři oči a podepiš to…' Je až neuvěřitelné, že se nikdo neptá, co měl vlastně onen „vlivný úředník“ podepsat? Smlouvu? To asi těžko. (...) Ten úředník nemohl podepsat vůbec nic. Ve skutečnosti o tom jednaly, rozhodovaly a 'podepisovaly' statutární orgány – představenstvo, dozorčí rada, management společnosti. Ve výjimečných případech rozhodovala rada města či zastupitelstvo se svými výbory."

Janoušek byl komunikačně zdatný

Připustil, že se Janoušek mohl snažit zakázky ovlivnit, ale nelze mu přisuzovat "omnipotentní magickou moc toho, který vše ovládá a řídí."

"Pan Janoušek byl určitě mimořádně komunikačně zdatný, ale jeho skutečné rozhodovací možnosti a schopnosti nebyly žádné. Jestli 'lobboval' a snažil se ovlivňovat, to asi nejspíše v některých případech ano. Ale je to úplně stejné, jako když se kdekoliv projednává a schvaluje nějaký projekt nebo v parlamentu zákon. Vždy se objeví lidé, podnikatelé či lobbisté, kteří se snaží ovlivňovat druhé." napsal Bém.

Svoboda není překvapen

Pražský primátor Bohuslav Svoboda večer řekl, že Bémovým krokem není překvapen. „Říkal jsem, že to považuju za jediné možné řešení a jsem rád, že Bém výzvu vyslyšel,“ řekl Svoboda České televizi.

Podle primátora je Janoušek pro magistrát neexistující člověk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám