Hlavní obsah

Nečas vyzval Béma k pozastavení členství v ODS. Nechte to na mně, vzkázal Bém

Právo, Novinky, val, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý pražský primátor Pavel Bém by měl okamžitě pozastavit členství v ODS. V tiskovém prohlášení to uvedl předseda strany Petr Nečas. Učinil tak totéž, co dopoledne pražský primátor Bohuslav Svoboda. Jeho předchůdce Pavel Bém členům ODS vzkázal, že takové rozhodnutí mají nechat na něm.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Bém poslal členům ODS otevřený dopis, kde "žádost" spolustraníkům sdělil. Napsal také, že už dlouho nemá žádné politické ambice. Odpovědnost prý vyvodí, až bude kauza kolem telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem vyřešena.

Nečas ale odpoledne sdělil, že pokud Bém členství v nejbližší době nepozastaví, podpoří kroky k jeho vyloučení. Bém by podle něj měl kvůli kauze kolem odposlechů telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem rezignovat i na poslanecký mandát.

„Situaci kolem zveřejněných odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška považuji za velmi závažnou a musí být řešena urychleně. Nelze obsah zveřejněných nahrávek přehlížet,“ konstatoval Nečas.

„Za minimalistický požadavek považuji okamžité pozastavení jeho členství v ODS. Pokud tak neučiní v nejbližší době, budu podporovat takové kroky pražského regionu, které povedou k ukončení jeho členství v ODS. Na jeho místě bych rezignoval i na poslanecký mandát,“ dodal Nečas.

Pozastavit členství může jen sám Bém, případně to může udělat rada místního sdružení ODS.

Béma vyzval i Svoboda

Během dne k podobnému kroku vyzval současný pražský primátor Bohuslav Svoboda. "Mohu za sebe jen konstatovat, že kdybych se dostal do situace, v jaké je Pavel Bém, své členství ve straně bych pozastavil do okamžiku vyjasnění všech věcí,“ řekl v pondělí Svoboda a zdůraznil, že celé grémium pražské ODS s takovým postojem souhlasilo. [celá zpráva]

Proti Bémovi se postavil i první region. Regionální rada ODS Libereckého kraje, kterou vede místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, v pondělí večer vyzvala Pavla Béma k pozastavení nebo ukončení členství v ODS. „Nezávisle na tom, zda jeho jednání naplňuje podstatu trestného činu, zcela jistě jednoznačně poškozuje jméno ODS,“ stojí v pondělním usnesení občanských demokratů v Libereckém kraji. Občanští demokraté v Libereckém kraje vyzvali Béma také ke složení poslaneckého mandátu.

Bém v pondělí odcestoval do gruzínského Tbilisi a nemohl tak reagovat na Svobodovu výzvu. „Já jsem si pozval Pavla Béma na jednání. Sdělil mi, že je na cestě do Tbilisi a že se mi ozve,“ řekl v pondělí Svoboda. Podle informací Práva se Bém v Tbilisi zúčastnil setkání politiků a expertů v rámci protidrogové politiky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám