Hlavní obsah

Do hry o ministerstvo školství vstoupila Klasnová, tajně si na ni myslí Peake

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Ačkoli se výkonná rada Věcí veřejných v úterý sejde proto, aby probrala nástupce Josefa Dobeše v čele ministerstva školství, konečné jméno nového šéfa resortu na ní pravděpodobně nepadne. Podle předsedy VV Radka Johna si strana počká na rozpočtové analýzy. K dosud zmíněným adeptům nicméně přibyla Kateřina Klasnová. Ve vládě by ji ráda viděla Karolína Peake.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Článek

"Koho jsem třeba ještě nezmiňovala, ale tajně si jako na možnou kandidátku na tuto pozici myslím, je moje kolegyně Kateřina Klasnová," uvedla Peake v rozhovoru pro Radiožurnál.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny by tak doplnila dvojici zatím nejvážnějších kandidátů na post ministra školství Milana Šťovíčka a Dagmar Navrátilovou. Právě jejich jména v pondělí Novinkám potvrdil předseda Věcí veřejných Radek John. Podle něj jde o kandidáty z poslaneckého klubu VV s největšími pedagogickými zkušenostmi.

Navrátilová je vzděláním pedagožka a v Poslanecké sněmovně zastává funkci místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Také Milan Šťovíček je vzděláním pedagog, navíc bývalý ředitel Střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí v Litvínově. Ve Sněmovně je členem organizačního výboru a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

„Není vyloučeno, že se ministrem školství stane nestraník,“ podotkl však John.

V úterý jméno nepadne

Na úterním jednání výkonné rady se podle něj bude zejména analyzovat rozpočet resortu a hledat například možnosti, jak se vyrovnat s plánovaným zmrazením 2,5 miliardy korun, aniž by se muselo sáhnout na platy učitelů. „Rozhodnuto v žádném případě není,“ řekl John Novinkám k výběru mezi zmíněnými kandidáty.

Jisté je, že Dobešův nástupce se dostane do nezáviděníhodné pozice. Bude se muset vypořádat se škrty v rozpočtu resortu poté, co přes Dobešův odpor vláda odsouhlasila vázání 2,5 miliard ve školství, navíc po svém předchůdci zdědí problémy spojené s čerpáním evropských dotací a bude muset dořešit otázku reformy vysokých škol.

Současný ministr školství Josef Dobeš podal v pátek demisi premiérovi Petru Nečasovi. Učinil tak podle svých slov proto, že nemohl souhlasit s plánovaným vázáním tak vysoké částky z resortu školství. Mnozí to označili za záminku k tomu důstojně odstoupit. Resort by měl Dobeš opustit na konci března.

Anketa

Byla by podle vás Kateřina Klasnová dobrou ministryní školství?
Ano
6,9 %
Ne
93,1 %
Celkem hlasovalo 3936 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám