Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce chce znovu sesadit Rampulu

Právo, pko

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chce, aby pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula skončil ve své funkci. Podal proto nový návrh na jeho odvolání, současně upřesnil již dříve podaný návrh. Zeman to prohlásil v pondělí v Brně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

První pokus o sesazení Rampuly Zemanovi a ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) nevyšel, pražský městský soud totiž vrchního státního zástupce v polovině února vrátil zpět do úřadu.

„Podal jsem nový návrh na jeho odvolání, kde jsou dva nové důvody. Jedná se o jeho postup v kauze Mostecké uhelné společnosti, kde podle mého názoru došlo k prodlevám v připojení se České republiky jako poškozené s nárokem na náhradu škody. Další důvod je jeho vystoupení na onom tiskovém brífinku, kde prezentoval video, jak jdou osoby do kanceláře náměstka Libora Grygárka,“ potvrdil Zeman s tím, že upřesnil i předchozí návrh na odvolání. „Podle mého názoru se tam stala závažná pochybení,“ doplnil.

Zeman tak nebude jen čekat na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), na který podal ministr spravedlnosti Pospíšil kasační stížnost proti původnímu verdiktu Městského soudu. NSS určí, jestli odvolání Rampuly bude znovu projednávat městský soud, nebo může potvrdit jeho verdikt. Pražský vrchní státní zástupce kromě toho ještě čelí dvěma kárným žalobám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám