Hlavní obsah

Bémova ostuda ulpívá na všech kolem něj, obávají se v ODS

Právo, nig

Reakce politiků na zveřejnění odposlechů dvojice Bém−Janoušek jsou různé – od zděšení až po razantní odmítání praktik, jaké se odehrávaly v metropoli. Občanský demokrat, předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím přiznal, že chvílemi už se začíná stydět za to, že je politik. „Přijde mi to jako neuvěřitelné absurdní divadlo.“ Podle něho případ vrhá divné světlo na všechny lidi kolem aktérů kauzy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém (ODS)

Článek

„Ať si Pavel Bém rozhodne sám, jestli mu stojí za to prožívat dnes a denně takovouto ostudu. To už přestává být ostuda Béma a Janouška, ale přenáší se to na lidi kolem nich. Já ho k ničemu nebudu vyzývat,“ řekl Právu Vidím s tím, že ho zaskočilo, jak podřízeně se v hovorech choval Bém, který byl znám, že je nekompromisní a tvrdý šéf.

Podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV), která má za sebou léta v pražské komunální politice, zveřejněné nahrávky dokazují to, „o čem si více než pět let zpívali vrabci na střeše, tedy že Janoušek ovlivňoval významným způsobem pražskou magistrátní politiku, veřejné zakázky i prodeje nemovitostí“.

Jak uvedla ve svém prohlášení, doufá, že „zveřejněním odposlechů s takovým časovým zpožděním dojde k vyčištění pražské politické scény a nikoli jen k přeskupení moci do jiných rukou“. Janouškovu dopravní nehodu a vyšetřování je podle Peake možné považovat za ukázku stylu jeho života. „Buďme rádi, že nedošlo ještě k hrozivějším následkům,“ dodala.

Podle předsedy mandátového a imunitního výboru Senátu Jaroslava Kubery (ODS), kauza škodí politice jako celku a především ODS. „Lidé mají tendenci házet všechny politiky do jednoho pytle. Co mě na tom nadzvedává je to, že laicky si člověk řekne, že je to všude stejné. Není to všude stejné. U nás se takové věci nedějí,“ řekl Právu teplický primátor.

Gazdík: Pražská ODS by měla mlčet

Podle Jeronýma Tejce, předsedy klubu ČSSD, je třeba se zabývat nejen tím, kdo, kdy a jak odposlechy udělal a jak s nimi pak naložil, ale je také třeba policejně šetřit jejich obsah. „Pokud ten obsah někdo měl, a byly to státní orgány, tak proč nezahájily vyšetřování? Jestli tu byla pravicová vláda, třeba se to používalo na to, aby se někteří protivníci pacifikovali,“ uvedl Tejc.

Podle šéfa klubu TOP 09 Petra Gazdíka je společnost v „limitní situaci, ve které se jasně ukazuje, jak se v ČR v minulých letech privatizovala veřejná moc“. Jak dodal, pozitivní bude, pokud z toho ODS vyvodí důsledky a v případě, že to celé bude vyšetřeno, budou viníci potrestání.

„Nabízím i druhý pohled – jako člověk, který se tu roky hádal a hádám s Prahou o rozpočtové určení daní, si myslím, že po tomto, co vyšlo najevo, nemá pražská ODS žádné morální právo mluvit o tom, jestli se má Praze něco ubrat. Může k tomu jen zdvořile mlčet.“

Bývalý pražský zastupitel Michal Hvížďala k tomu Právu řekl: „Je pravda, že jsem Pavla Béma hodně kritizoval, ale musím uznat, že jako politický protivník byl velmi inteligentní, vzdělaný a ve všech našich střetech korektní. Bohužel se nechal příliš inspirovat Václavem Klausem a jeho stylem politiky. A především se obklopil špatnými lidmi."

Reklama

Výběr článků

Načítám