Hlavní obsah

Klesající porodnost je vážný problém, soudí drtivá většina Čechů

Praha

Celkem 85 procent obyvatel Česka považuje snižující se porodnost za zvlášť závažný celospolečenský problém. Podle názoru více jak osmi desetin obyvatelstva by se měl stát, potažmo vláda více věnovat problémům, které souvisí se stárnutím populace. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury SANEP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem nízké porodnosti je podle názoru téměř třetiny veřejnosti špatná finanční situace mladých rodin. Téměř čtvrtina Čechů pak vidí za snižující se porodností nedostatečnou sociální podporu pro rodiny s dětmi. Jako další důvody respondenti uvedli kariérismus, velké náklady spojené s výchovou dětí či obavy z budoucnosti v době ekonomické krize.

Z průzkumu rovněž vychází, že téměř devět desetin veřejnosti je rovněž toho názoru, že v ČR neexistuje dostatečná vládní rodinná politika. Rodinu vnímá více jak devět desetin Čechů jako nejdůležitější součást zdravé a fungující společnosti.

Existuje v ČR dostatečná vládní rodinná politika?
Ne62,7 procenta
Spíše ne21,9 procenta
Spíše ano6 procent
Nevím4,8 procenta
Ano4,6 procenta
Zdroj: SANEP

Podle průzkumu v ČR převládá konzervativní vnímání rodiny coby základu státu potažmo společnosti a ideálu partnerského soužití. Nicméně, jak vyplývá z oficiálních statistik Českého statistického úřadu z roku 2011, míra rozvodovosti, konkrétně 46,2 procenta manželství, je dlouhodobě velmi vysoká.

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, loni se meziročně narodilo v Česku o 8500 dětí méně. V roce 2010 se jich narodilo 108 700.

Anketa

Porodnost by podpořilo:
Porodné
1,9 %
Daňová úleva na každé dítě
18 %
Zvýšená daň pro lidi s méně než dvěma potomky
80,1 %
Celkem hlasovalo 65783 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám