Hlavní obsah

Postup policie vůči Janouškovi se nelíbí opozici, Tejc hrozí Kubicemu

Novinky, pit, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Především opoziční strany se pozastavují nad postupem policie po zadržení lobbisty Romana Janouška, který ujel od nehody, kterou spáchal pod vlivem alkoholu, a přitom vážně srazil i poškozenou řidičku. Navíc prchal i před policisty, kteří jej pronásledovali. Nakonec byl po výslechu propuštěn.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip a Jan Kubice v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Článek

"Průběh a řešení dopravní nehody zaviněné Romanem Janouškem vzbuzuje řadu otazníků a pochybností o postupu Policie ČR. Rychlost a profesionalita zásahu policie a policistů, kteří pachatele dopadli, byla velmi rychle zpochybněna následnými kroky. Nepovažuji za standardní, aby pachateli, který utíká z místa činu bylo povoleno volně postávat před svým vozem a ještě telefonovat," uvedl ve svém sobotním prohlášení předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

"Osobně jsem přesvědčen, že v tomto případě byly dány důvody podle trestního řádu jak pro zadržení, tak i uvalení vazby (na návrh státního zástupce)," dodal Tejc s tím, že pokud se prokáže, že vyšetřování bude ohroženo či ochromeno nestandardní prací policie a nebo se pachatel bude skrývat díky předčasnému propuštění, je to podle něj důvod k okamžité rezignaci ministra vnitra Jana Kubice.

Janoušek odmítl nehodu komentovatVideo: TV Prima

Policie provádí vnitřní šetření

Podle ředitele pražské policie Martina Vondráška by lobbista Roman Janoušek, který v pátek způsobil dopravní nehodu, srazil ženu a následně prchal i před policií, mohl být obviněn v řádech dnů. Podání obžaloby je pak možné v horizontu  týdnů, či měsíců. Uvedl to v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Vondrášek hodlá prověřit postup vyšetřovatele, chce vědět, zda policie postupovala v pořádku. Výsledky šetření by měl mít nejdříve v pondělí, dílčí již v neděli. "Jsem domluven s dozorujícím státním zástupcem a chci znát jeho stanovisko v rámci dozoru nad touto trestní kauzou," sdělil Vondrášek.

Ředitel připomněl, že Janoušek na všechny výzvy reagoval. Proto vyšetřovatel rozhodl o jeho propuštění. Na otázku, zda byl Janoušek i pod vlivem jiných návykových látek než alkoholu, Vondrášek nechtěl konkrétně odpovědět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rezidence Romana Janouška

Vondrášek uvedl, že policie je s Janouškem v kontaktu a on se má ve stanovený čas dostavit na stanovené místo. Důkazy z místa jsou podle ředitele pražské policie zajištěny. Žena sražená Janouškem je v současné chvíli již pod policejní ochranou.

Filip: Postup policie byl nestandardní

Přítomný ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) sdělil, že on sám není účastníkem trestního řízení a je předčasné se k celé věci vyjadřovat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje postup policie za nestandardní. Janoušek podle něj nebyl ve stavu, kdy by mohl vypovídat, a měl být podle Filipa umístěn do cely předběžného zadržení.

Podle amerického novináře Erika Besta volal Janoušek vícekrát ze svého mobilu a není jasné komu. To budí pochybnosti, navíc když lobbista má podle Bestových slov vliv na policii prostřednictvím policejního náměstka Vladislava Husáka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám