Hlavní obsah

Týc po měsíci opustil pankráckou věznici na motorce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výtvarník Roman Týc opustil po měsíci pankráckou věznici, do které se dostal kvůli výměně skel na semaforech. Odmítl totiž zaplatit pokutu 60 000 korun, kterou mu za jeho čin uložil soud. Před věznicí na něj čekali přátelé, se kterými se uvítal. Pak si nasadil helmu a s přítelkyní odjel na motorce.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Roman Týc opouští pankráckou věznici.

Článek

Největší obavy prý měl z toho, že až vyjde ven, bude muset odpovídat na dotazy médií a popisovat jim své pocity. „Je toho moc, člověk je tam v nějakém sociálním přetlaku. Pak vyleze ven a je v informačním přetlaku. Nejde to logicky skládat dohromady. Stalo se, měsíc skončil,“ řekl Týc novinářům.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Pankráckou věznici opustil Roman Týc na motorce.

Týc – vlastním jménem David Hons – považuje výměnu semaforových skel jako uměleckou akci. Pokud by prý pokutu zaplatil, uznal by, že spáchal trestný čin. Vybral si proto raději vězení. Nastupoval do něj 24. února, a to nadvakrát. Poprvé u sebe neměl občanský průkaz.

Hons patří mezi zakládající členy umělecké skupiny Ztohoven, která se věnuje především umění ve veřejném prostoru. V roce 2007 výtvarník v Praze vyměnil skla na 50 semaforech pro chodce. Místo stojícího a chodícího panáčka na nich byly postavičky v komických či lehce vulgárních situacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám