Hlavní obsah

Nedělní noc bude o hodinu kratší

– Praha
Právo, per

Už je to zase tady. V noci ze soboty na neděli se změní čas. V neděli ve 2.00 si posuneme ručičky o hodinu dopředu na 3.00 a příštích sedm měsíců budeme mít letní čas. Ten skončí až v neděli 28. října.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve státech Evropské unie je letní čas od roku 1976. V českých zemích byl zaveden roku 1979 a nejdříve trval šest měsíců. Vládní vyhláškou je ale od roku 1996 letní čas už sedm měsíců. Změna času o tomto víkendu je proto, že pokud by zůstal na poslední březnový víkend, zasahoval by už do nového měsíce. Za týden v neděli je totiž 1. dubna.

Už od zavedení změny času se diskutuje o tom, jestli je prospěšný či ne. Před rokem 1989 se jeho zavedení zdůvodňovalo energetickou úsporou, ale postupem let se přišlo na to, že je minimální a dnes už vlastně žádná. Naopak stále přibývá lidí, kterým změna času nevyhovuje a považují ji za zbytečnou.

Změnou trpí zejména lidé, kteří nejsou zvyklí brzy ráno vstávat, a pro děti je prý doslova šokem. Pediatr Milan Kudyn z Prahy se domnívá, že změnu skutečně špatně snášejí a přimlouvá se za jeho zrušení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám