Hlavní obsah

Lidé z Karviné bojují proti OKD. Nechtějí pokračování těžby uhlí

Právo, Denisa Telaříková
Karviná

Zhruba tisícovka lidí se v pátek odpoledne sešla v sále Slezské univerzity v Karviné na veřejné schůzi se zástupci společnosti OKD, aby vyjádřila svůj nesouhlas s plánem podniku pokračovat v Karviné v těžbě uhlí. Diskuse byla plná emocí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Občané Karviné na velmi emotivní diskusi s firmou OKD podepisovali také petici proti rozšířené těžbě uhlí.

Článek

Společnost OKD totiž oficiálně předložila ministerstvu životního prostředí svůj záměr pokračovat v hornické činnosti v Dole Karviná až do roku 2035. Právě s tímto svým plánem seznámila přítomné obyvatele Karviné na úvod páteční veřejné diskuse. Ti však evidentně OKD dali svými příspěvky, dotazy, pískáním a tleskáním najevo, že s pokračováním těžby uhlí zásadně nesouhlasí.

Na akci se objevila také petice proti těžbě uhlí nyní už rozšířená na celou Karvinou a ne jen na její část Staré Město, kterou lidé v zástupech podepisovali. Společnou řeč OKD na tomto setkání s občany nenašla. Lidé jsou si vědomi, že pokud jen jediný majitel objektu ze Starého Města nebude s vyrovnáním souhlasit, tak OKD povolení k těžbě nedostane.

Ve hře je 20 miliónů tun uhlí

„Loni v září jsem ve Starém Městě zkolaudovala dům. V té době jsem vůbec netušila, že zde bude obnovena těžba. Dokonce mám potvrzení z obvodního báňského úřadu, že stavbu povolují. Samozřejmě jsem musela dodržet jejich podmínky, například dát více železa do základů domu. V rámci stavebního povolení jsem samozřejmě oslovila také OKD, ale ti tvrdili, že se zde těžit nebude. Vůbec netuším, co teď bude, samozřejmě jsem podepsala petici,“ svěřila se například Právu jednatřicetiletá Tereza Katonová z Karviné-Starého Města.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na páteční veřejnou diskusi přišlo debatovat s firmou OKD zhruba tisíc obyvatel Karviné.

Další lidé se zástupců z firmy OKD ptali třeba na to, co nabídnou městu za to, že se zde dále bude těžit? Nebo i na to, co žádá město od firmy, aby zde mohla i nadále těžit? Dále několikrát upozornili OKD, že karvinský magistrát vůbec nebyl o záměru firmy pokračovat v těžbě uhlí informován.

OKD přítomné občany upozornila na to, že v případě, že dostanou potvrzení pro další těžbu, tak bude spuštěna na Jámě číslo 2 od roku 2015. „Chceme těžit zhruba do hloubky 312 metrů, mělo by se jednat o 20 miliónů tun uhlí. Samozřejmě se s majiteli nemovitostí, které budou těžbou dotčeni, vypořádáme. Ať už výkupem či úhradou nákladů na výstavbu domu. Jsou i další možnosti,“ shrnulo vedení OKD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám