Hlavní obsah

O obsah rozhovorů Béma a Janouška se začala zajímat policie

Praha

Policie začala prošetřovat obsah odposlechů mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Právu to potvrdila mluvčí policejního prezidenta Pavla Kopecká s tím, že nahrávky v současné době zkoumá celorepubliková kriminálka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Bém

Článek

"Probíhá analýza té komunikace, zda nemohlo jít o jednání v rozporu s naším právním řádem,“ řekla Právu Kopecká. Zároveň dodala, že nebyly zahájeny úkony trestního řízení a není tedy zatím v této souvislosti ani podezření na spáchání konkrétního trestného činu.

Bém policejní šetření uvítal. "Je to také jediná možnost, jak celou obludnou pseudokauzu uzavřít," citoval jej server Lidovky.cz, který o policejním vyšetřování informoval.

Z odposlechů, které byly údajně pořízeny v roce 2007, mimo jiné plyne, že tehdejší primátor Bém konzultoval s Janouškem otázky kolem územního plánu hlavního města, prodeje pozemků i personální otázky.

Odposlechy zveřejněné deníkem MF Dnes ukazují rovněž Janouškův vliv na politiku i směrem k některým médiím. Lobbista mimo jiné zajišťoval Bémovi pozitivní mediální obraz.

Bém, který je v současnosti poslancem, bude muset své styky vysvětlovat i premiérovi Petru Nečasovi (ODS). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám