Hlavní obsah

Dobeš předal Nečasovi demisi

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Josef Dobeš (VV) přinesl v pátek na úřad vlády demisi premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Učinil tak podle svých slov proto, že nemohl souhlasit se škrty ve svém resortu. Z různých stran se ale ozývají hlasy, že mu tento fakt posloužil pouze jako záminka k odchodu po sérii neúspěchů ve vedení resortu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV) míří s demisí na úřad vlády

Článek

Ministr ohlásil odchod z vlády na středečním jednání kabinetu poté, co bylo schváleno zmrazení výdajů ministerstev. [celá zpráva] Dobeš odmítl přijmout snížené škrty ve výši 2,5 miliardy korun. „Nemohl jsem akceptovat toto drakonické zavázání rozpočtu školství, které by ve výsledku znamenalo okamžité snížení platů učitelům, což nechci připustit,“ prohlásil.

Podle mnohých jde však jen o záminku k důstojnému odchodu z vlády v době, kdy se na Dobeše valila jedna kritika za druhou. „Bylo zřejmé, že je pod obrovským tlakem a že si hledá lidsky důstojný důvod ke svému odstoupení,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo.[celá zpráva]

Nástupce čekají perné dny

Z ministerstva by měl Dobeš odejít na konci března. Kdo jej nahradí, zatím není zcela jasné, ačkoli by se s největší pravděpodobností mělo jednat o člena VV. Nejmenší vládní strana už zvažuje, že by do čela resortu vyslala například místopředsedy Dagmar Navrátilovou či Milana Šťovíčka. [celá zpráva]

Jisté je, že Dobešův nástupce se dostane do nezáviděníhodné pozice. Bude se muset vypořádat se škrty v rozpočtu resortu poté, co přes Dobešův odpor vláda odsouhlasila vázání 2,5 miliard ve školství, navíc po svém předchůdci zdědí problémy spojené s čerpáním evropských dotací a bude muset dořešit otázku reformy vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám