Hlavní obsah

Naštvaní odboráři práskli na vládě dveřmi

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci odborů dostáli svým výhrůžkám a naštvaně opustili páteční jednání tripartity. Nesouhlasili totiž s předloženými materiály vlády o úsporných opatřeních. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) to byl dopředu naplánovaný záměr a odbory sehrály dvouhodinové divadlo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil (vlevo) odchází z mimořádného zasedání tripartity.

Článek

Zástupci odborů a vlády se sešli, aby společně projednali úsporná opatření pro roky 2013 a 2014. Už dříve odboráři avizovali, že v případě neshod na protest schůzi opustí. Premiér Petr Nečas ostatně na brífinku uvedl, že zástupci odborů přišli na jednání už s tím, že z něj odejdou. Prý mu to někteří z nich dokonce sami přiznali.

Odboráři nesouhlasili s předloženými materiály kabinetu a jednacím stranám podle Nečasových slov sdělili, „že pokud vláda neodvolá všechno, co poslední rok a půl udělala, tak odchází“. Nečas na to konto uvedl, že není důvod, aby vláda nepracovala dál.

„Porucha je na jejich straně přijímače,“ řekl Nečas v reakci na zdůvodnění odborů, že odešli kvůli materiálu, který připravil ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda předložila nedokončený materiál, stěžují si odbory

Zkritizoval skeptický přístup odborů, kterým vadí, že předložený materiál není dokončený. Kdyby prý vláda přišla s hotovým materiálem, vadilo by jim podle premiéra, že odbory staví před hotovou věc. „Jejich taktika je zjevná, najít si záminku za každou cenu,“ doplnil Petr Nečas.

Podle něj jde odborářům o to, zvýšit sociální napětí před plánovanou protestní akcí odborů. Ta je naplánovaná na 21. duben. Odbory požadují zastavení vládních reforem a případně demisi vlády. Nesouhlasí totiž s úspornými opatřeními, která zahrnují růst DPH a omezení růstu důchodů.

Premiér nicméně uvedl, že je připraven dál jednat. To samé řekl i šéf odborářů Jaroslav Zavadil. ČTK sdělil, že odbory žádají o další mimořádné jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám