Hlavní obsah

Dobešova žena odchází z véček: S úlevou kopnu do zkaženého dítěte VV

• Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský

Předsedkyně klubu Věcí veřejných ve Slaném a manželka odcházejícího ministra školství Josefa Dobeše Lucie se rozhodla odejít na protest z VV. Vadí jí skutečnost, že ostatní ministři za véčka souhlasili se škrtem 2,5 miliardy na školství, čímž porušili programové prohlášení vlády a stanovisko Výkonné rady VV.

Foto: iDNES.cz/Profimedia

Lucie Dobešová

Článek

Podle Dobešové to, co se stalo ve středu při jednání kabinetu, ukazuje, že „strana není zdravá“. „Rozumím tomu, že můj manžel Josef Dobeš alespoň prozatím nemůže do svého zkaženého dítěte VV kopnout, já však toto udělat mohu a činím tak s obrovskou úlevou,“ napsala ve čtvrtek straníkům Dobešová v otevřeném dopise.

Servítky si ministrova žena nebere a ostře se pustila do vicepremiérky Karolíny Peake, ministra dopravy Pavla Dobeše a ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. Podle ní se vzepřeli vedení strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

„Výkonná rada VV zavázala ministry nepřistoupit na škrty v resortu školství. Při zasedání vlády ministři ani jediným vystoupením nepodpořili stanovisko Dobeše, po celou dobu projednávání tohoto bodu mlčeli. Kladu si proto otázku, proč má VV orgány, jako je výkonná rada, grémium, krajská rada atd., jestliže usnesení těchto orgánů nejsou pro ministry a předsednictvo VV závazné. Pak nemám již důvod být řadovým členem VV,“ uvedla s tím, že kvůli ani jedné z minulých kauz VV by neodstoupila.

Podle Vysloužila psala dopis v afektu

„Jsem velice pyšná a hrdá na svého manžela Josefa Dobeše, že se rozhodl rezignovat na funkci ministra školství a plně jej v tom podporuji, neboť zůstal jediným ve vládě, který odmítá nadále porušovat programové prohlášení vlády a co více, činit opak tohoto prohlášení (tedy nepřidávat, ale dokonce brát peníze učitelům a školství vůbec). Můj manžel je charakterní a zásadový člověk. Bohužel jediný z ministrů VV,“ doplnila Dobešová.

Šéf středočeských véček a poslanec Radim Vysloužil dopis komentoval slovy, že ho Dobešová pravděpodobně psala v afektu. „Bylo to emotivní a jednostranné vyjádření, které bylo podmíněno tím, že ministr Dobeš rezignoval. Na jednu stranu to chápu, na druhou stranu všichni poslanci VV a ministři dělají vše pro to, aby dosáhli všem svým slibům a aby dále nezadlužovali nás a naše děti,“ řekl Právu.

Foto: Novinky

Dopis Lucie Benešové, manželky odstupujícího ministra školství

Dobešovi jsou manželé pět let, osmačtyřicetiletý Dobeš se svou o dvacet let mladší ženou vychovává tři syny.

Reklama

Výběr článků

Načítám