Hlavní obsah

Méně magistrů a platby až za získané kredity, plánuje pro VŠ Nečas

– Praha
Novinky, jas

Platit za delší studium, zpoplatnit studium na více vysokých školách či snížit počet studentů v magisterských programech. To jsou hlavní opatření, které by chtěla vláda v součinnosti s Národní ekonomickou radou vlády (NERV) učinit v rámci změny financování vysokých škol. Ve čtvrtek je spolu s dalšími pojmenoval premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas po jednání uvedl, že vedle již zmíněných kategorií je třeba více sledovat kvalitu výuky. Školy by tak nemusely dostávat peníze za studenty, ale za kredity, které studenti získají. Rovněž by školy neměly dostávat peníze na studenty, kteří v průběhu školního roku studium opustí.

Premiér rovněž zmínil, že je třeba rozdělit výši plateb za prezenční a dálkové studenty. Jako téma k diskusi premiér uvedl i to, že by stát přestal platit za večerní středoškolské studium, čímž by se ušetřilo až půl miliardy korun.

"Reforma měla proběhnout již před 10 lety," povzdechl si Nečas, na jehož slova navázal člen NERV Daniel Münich. Ten doplnil, že množství vysokých škol v posledních letech neuvěřitelně narostlo. "Nafoukli jsme balón špatně," doplnil Münich s tím, že stát musí stanovit priority a více podporovat špičková pracoviště než lokální školy, které často slouží jako pomyslné výrobny diplomů.

Další člen NERV Jiří Schwarz dodal, že součástí problému je i Akreditační komise, která umožnila nárůst počtu škol. "Akreditační komise není řešením problému, ale jeho součástí," zdůraznil Schwarz. Akreditace v ČR by se podle Schwarze mohly navázat na zahraničí, jak to funguje například v německy mluvícím světě mezi Německem, Rakouskem a Švýcarskem. Tyto země si akreditace posuzují vzájemně.

Reklama

Výběr článků

Načítám