Hlavní obsah

Brusel si šeptal o Dobešově odchodu, tvrdí europoslanec

– Praha
Novinky, val

Europoslanec Jan Březina (Evropská lidová strana) se zostra pustil do ministra školství Josefa Dobeše (VV), který ve středu ohlásil svou rezignaci. Podle Březiny ministr zavlekl školství do největších problémů od roku 1989. Uvedl také, že o jeho odchodu z vlády se spekulovalo i mezi eurokomisaři v Bruselu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„V Bruselu je veřejným tajemstvím, že nedůvěra Evropské komise vůči ministru Dobešovi dospěla do takového stádia, že přímo jeho osoba se stala překážkou řešení vleklých problémů s čerpáním evropských fondů a bez personální výměny na ministerském postu by vzniklou patovou situaci prakticky nebylo možné odblokovat,“ uvedl Březina.

Foto: archív, Právo

Europoslanec Jan Březina

Podle něj si Dobeš na evropské scéně vypěstoval pověst „ignoranta, který nectí dohodnutá pravidla, vytrvale zkouší hrát nefér hry a ještě se diví, když mu to neprochází“.

Europoslanec navíc varoval před možnými problémy v rámci čerpání dotací, kvůli kterým se v posledních týdnech na Dobeše snesla vlna kritiky. „I po výměně na nejvyšším postu bude obtížné nalézt řešení," řekl. Není podle něj vyloučeno, že operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost bude nutné zrušit a v něm obsažených 53 miliard korun se rozpustí do jiných operačních programů.

Dobeš se rozhodl pro rezignaci ve středu na jednání vlády, když kabinet odhlasoval vázání výdajů ve školství ve výši 2,5 miliardy korun. S tím Dobeš podle svých slov nemohl souhlasit. Demisi předá do rukou premiéra Petra Nečase v pátek, v čele resortu ale setrvá až do konce března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám