Hlavní obsah

Dobeš potvrdil odchod z vlády, skončí k poslednímu březnu

Právo, Novinky, rsk, jim, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV), který se ve čtvrtek oficiálně vyjádřil ke své demisi, Právu ještě před tiskovou konferencí, na níž vše oznámil, řekl, že v čele resortu setrvá do konce března. Do doby, než bude jmenován jeho nástupce, bude vedením resortu pověřen náměstek Ladislav Němec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

"Zítra odvážím svou rezignaci premiérovi k datu 31. března, abych příští týden mohl předat věci prvnímu náměstkovi (Ladislavu) Němcovi. Ten bude do doby, než bude znám můj nástupce, resort řídit. Je to můj spolužák z průmyslovky, mám ho rád, proto to na něj nehodím ze dne na den. Ale nebudu vázat prostředky. Na příští jednání vlády už půjde on," řekl ve čtvrtek Právu Dobeš.

Na následné tiskové konferenci Dobeš uvedl, že rozhodnutí odejít v něm "nějakou dobu zrálo". Odůvodnil jej tím, že škrty znamenají porušení programového prohlášení vlády.

Spor o "nejlínější učitele"

Dobeše se prý dotklo údajné vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který se podle něj vyjádřil ve smyslu, že "máme nejlínější učitele v Evropě". Podle Dobeše je to projev neúcty. Jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) označil Dobeš za korektní, zatímco Kalousek se prý choval nekorektně a používal podpásové údery.

Kalousek Dobešovu interpretaci odmítl. "Takové slovo jsem v žádném případě nepoužil, proti tomuto tvrzení se ohrazuji. Mluvil jsem o tom, že u nás je jeden z nejnižších úvazků v Evropě - 22 hodin týdně, zatímco jinde učitelé odučí 26 až 28 hodin. A vím, že tu je spousta učitelů, kteří by byli ochotni učit za více peněz více hodin. Je to otázka efektivity," reagoval Kalousek.

O nástupci budou VV jednat v úterý

Dobeš zároveň dodal, že jeho nástupce to bude mít těžké. O jménu nechtěl spekulovat. Předseda VV Radek John nicméně uvedl, že "strana má v zásobníku několik jmen".

Zmínil například poslance Milana Šťovíčka, který působil jako ředitel střední školy. O nástupci prý rozhodne výkonná rada VV v úterý.

Pro škrty nehlasoval

Dobeš o svém rozhodnutí opustit kabinet informoval už ve středu. Učinil tak poté, co se mu nepodařilo prosadit, aby resort školství přišel v rámci úspor o výrazně menší částku ze svého rozpočtu, než je naplánováno. [celá zpráva]

Vláda nakonec schválila pro školství zmrazení výdajů ve výši pouze 2,5 miliardy korun, ačkoliv původně navržená částka byla 4,5 miliardy. Dobeš pro usnesení nehlasoval a oznámil premiérovi svou demisi. [celá zpráva]

Dobeš se spolu s premiérem ve čtvrtek setká se zástupci Evropské komise kvůli problémům s čerpáním dotací. "Čekám satisfakci," dodal bez dalších podrobností.

Ministr ve čtvrtek odmítl tvrzení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že státní maturity se prodražily a nesplnily cíle. Ministr tvrdí, že se mu podařilo maturity zlevnit. [celá zpráva]

ČSSD rezignaci vítá

Dobešovu rezignaci ve čtvrtek uvítala ČSSD. „Dobeš odešel rychle, rychle zapomeňme a pojďme řešit školství dál,“ řekl stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek na tiskové konferenci v Senátu. Doplnil, že podle jeho názoru neměl Dobeš vůbec post šéfa rezortu školství zastávat. Chládek přitom soudí, že by už ministerstvo neměly držet v rukou Věci veřejné. Poukázal na odůvodnění rezignace nepřijatelnými škrty.

„Pokud VV obsadí ministra školství, byl to pouze zástupný problém,“ poznamenal Chládek. „Pevně věříme, že tam bude někdo, kdo aspoň trochu školství rozumí,“ doplnil.

Sociální demokracie se přitom proti škrtům, které Dobeš kritizoval, postavila. „Zároveň se jako ČSSD ostře ohrazujeme proti škrtům, které chystá tato vláda,“ řekl Chládek.

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nicméně uvedl, že pokud chce Dobeš, aby jeho odůvodnění rezignace bylo důvěryhodné, měl by škrty odmítnout i jako poslanec. "Bude věrohodný jen tehdy, pokud opustí řady vládní koalice, která se chystá vesele propouštět tisíce učitelů a devastovat financování vysokých škol," řekl Sobotka ČTK.

Anketa

Souhlasíte s výrokem Václava Klause, že Josef Dobeš je nejlepším polistopadovým ministrem školství?
Ano
64,1 %
Ne
35,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22570 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám