Hlavní obsah

Dobeše by mohla nahradit místopředsedkyně VV Navrátilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odcházejícího ministra školství Josefa Dobeše (VV) by mohla nahradit místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Dagmar Navrátilová. Řekl to dnes v České televizi (ČT) další místopředseda strany Tomáš Jarolím.

Foto: dagmarnavratilova.cz

Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová

Článek

Navrátilová je vzděláním pedagožka a v Poslanecké sněmovně zastává funkci místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Dobeš uvedl, že svou demisi předá premiérovi v pátek. Rozhodl se rezignovat poté, co ve středu na vládě hlasoval proti návrhu, že letos musí v rozpočtu svého resortu ušetřit 2,5 miliardy korun. Původně mělo školství vázat 4,5 miliardy. Podle ministra je ale i nižší varianta nepřijatelná a znamenala by okamžité snížení platů učitelů.

"To pro mě bylo nepřijatelné. Jednak je to proti programovému prohlášení vlády a je to i proti mému svědomí," prohlásil na ČT.

Dobeš oznámil, že se ve čtvrtek ještě setká s eurokomisaři, kteří přijedou do Prahy, a zúčastní se s nimi tiskové konference. "Splním tuto povinnost a předám panu premiérovi svoji rezignaci," řekl televizi.

Hrozil konec koalice, řekl Dobeš

Podle něj bylo jednání o škrtech na vládě velmi napjaté a hrozil i konec současné vládní koalice. "Vzali jsme si, Věci veřejné, deset minut přestávku na poradu. Já jsem říkal, že mám jasno, že pro to nemohu hlasovat. Kolegové se rozhodovali, protože byla napjatá situace, jestli náhodou nepadne vláda. Kdyby celá strana hlasovala proti, tak by nepochybně ministr financí (Miroslav Kalousek (TOP 09) vyvolal pád vlády," popsal Dobeš situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám