Hlavní obsah

Poslanci si pozvali šéfa BIS kvůli úniku odposlechů Béma a Janouška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS si pozvala na své úterní jednání ředitele tajné služby Jiřího Langa. Poslance zajímá, jak došlo k úniku odposlechů telefonních hovorů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) s lobbistou a šedou eminencí občanských demokratů Romanem Janouškem do bezpečnostní agentury ABL. Podle Béma je možné, že "pseudokauza" má cíleně poškodit vládní koalici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Bém (ODS)

Článek

Šéf komise Richard Dolejš (ČSSD) ve středu informoval, že telefonicky požádal Langa, aby do pátku dodal písemné vyjádření ke zveřejněným informacím. Zároveň svolal na příští úterý mimořádné jednání komise, na které Langa přizval. Šéf BIS Dolejšovi sdělil, že zadal prošetření případu inspekci tajné služby.

Dolejš nevyloučil, že v budoucnu by pozvánku na jednání komise mohli obdržet i premiér Petr Nečas a bývalý předseda vlády Mirek Topolánek (oba ODS). Ze své pozice totiž mají přístup k materiálům BIS. Informace o údajném úniku odposlechů z BIS do bezpečnostní agentury ABL označil Dolejš za skandální a pro demokratické poměry v ČR za nebezpečné.

„V demokratickém právním státě je nepřijatelné jakékoliv propojení zpravodajské služby a soukromé bezpečnostní agentury obdobně jako infiltrace této agentury do vládních struktur prostřednictvím politické strany VV,“ uvedl.

Skandální pseudkoauza, tvrdí Bém

Bém se obrátil na BIS, ministra vnitra, poslance i premiéra, aby odposlechy prošetřili a případně vyvodili odpovědnost.

"Ze svého pohledu považuji všechny okolnosti této "pseudokauzy" za naprosto skandální. Od možného úniku domnělých odposlechů, ať již legálních či nelegálních, až po jejich zveřejnění," uvedl nynější poslanec s tím, že se může jednat o "zpravodajskou hru", která má "demontovat a poškodit" vládní koalici. Připravuje proto právní kroky na svou obranu.

ČSSD upozornila na možný střet zájmů

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka i Dolejš také vyzvali vládní koalici, aby odvolala z komise pro kontrolu BIS poslance VV Davida Kádnera. Šéf komise upozornil, že Kádner je bývalým zaměstnancem ABL. „Je evidentně ve střetu zájmů,“ uvedl Dolejš.

Poslanec Kádner se proti požadavku ČSSD ohradil. "Nechápu, co zaujatého vidí ČSSD na pozici velitele ostrahy jednoho severočeského obchodního centra. Asi těmto dlouholetým politikům, kteří mnohdy nemají jinou pracovní zkušenost, než pobyt ve Sněmovně vadí, že jsem mezi ně přišel z normálního zaměstnání a nestydím se za to," reagoval poslanec v tiskovém prohlášení.

Sobotka označil únik odposlechů za závažnou kauzu. Podle lídra soc. dem. je to další argument proto, aby VV ve vládě skončily. Zároveň lídr ČSSD zalitoval, že informace o odposleších nebyla známa v úterý večer, kdy se hlasovalo o nedůvěře vládě. Ironicky přitom pogratuloval premiéru Nečasovi, že udržel kabinet s VV a bezpečnostní agenturou ABL.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám