Hlavní obsah

Majitelé virtuálních nevěstinců obrali stát o milióny

Právo, Miroslav Homola
Brno

Internetová erotika. Docela jednoduché podnikání, ve kterém se točí stamilióny a daně z něj alespoň v našich podmínkách platí málokdo. Přitom k němu stačí tak málo. Dostupná technika, připojení k internetu, ochotná žena a zájem klienta. Sazba za podívání na hladící se nahotinu před kamerou je obvykle všude stejná. Kolem jednoho eura či dolaru za minutu. Také v českých podmínkách jsou podnikavci, kteří sázejí na nedostatečnou legislativu a komplikovanost při dokazování.

Foto: PČR - Brno

Pracoviště "internetových prostitutek" nevypadalo příliš vábně.

Článek

V Brně se však přepočítali. Po dvou letech vyšetřování se kriminalistům podařilo za daňové úniky usvědčit a do vazby poslat dva muže ve věku 27 a 29 let. Oběma hrozí až osm let vězení a v této oblasti je to zatím zcela mimořádný případ.

Oba zaměstnávali nejméně od roku 2006 desítky žen, tzv. modelek. Ty absolvovaly i zaškolení a měly i jakousi, byť nepravidelnou, pracovní dobu. Obvykle docházely do virtuálního nevěstince, tedy do pokoje, kde je snímala kamera a jejich cílem bylo zaujmout návštěvníka internetu natolik, aby s nimi navázal co nejdůvěrnější, tedy obchodně řečeno co nejdelší vztah.

„Počet dívek, které v případě vystupují jako svědkyně, je dosud asi 150. Prokázaný únik na daních je pak přes milión korun, ale předpokládáme, že to může být mnohem víc, odhadem nejméně pět. Problém je totiž ve velmi složitém dokazování a také legislativě, naší i zemí EU. Vzhledem k tomu, že nedochází k pohlavnímu styku, nejde o kuplířství. Problém je i v tom, že servery, které podnikavci používali, mají svá centra nejen v Evropě, ale i v zámoří. Tři z nich jsou například v USA a na informace, které jsme od kolegů požadovali, jsme čekali dlouhé měsíce a ještě jsme dostali odpovědi jen k jednomu jedinému,“ vysvětlil složitosti dokazování šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala.

Jak dodal jeho kolega František Kramář, ženy, které se řadily ke všem společenským vrstvám, dostávaly z výdělku zhruba 40 procent. Větší část zisku si pak dělili právě dva organizátoři a část dostávaly i servery, na kterých se virtuální hrátky odehrávaly.

Otřesné podmínky

„Ty nejúspěšnější si vydělávaly i v rozmezí 20 -30 000 měsíčně. Mezi dívkami a ženami však nebyly jen studentky či ženy toužící vyloženě po výdělku, ale i typy, které rozhodně netrpí nouzí. O to víc nás překvapovala mizerná hygienická úroveň „pokojíčků“ a jejich zázemí, kde se před kamerou svlékaly. Bylo to dost otřesné,“ uvedl Kramář.

Danila jen jediná

Nejsilnějším momentem ve vyšetřování byl muž, otec jedné z dívek, která jako jediná přiznávala a danila příjem za tyto služby a po policii požaduje ušlý zisk. „O tom, co jeho dcera dělá, věděl, podporoval ji v tom a už jsme se dověděli, že si vlastní studio pro dceru a další záležitosti s připojením na server s erotickým live chatem zřizuje doma,“ dodal vyšetřovatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám