Hlavní obsah

Vláda kolem sebe šíří jen zmatek, řekl Sobotka při hlasování o nedůvěře

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Poslanecké sněmovně odstartovala v úterý v podvečer mimořádná schůze, na níž se bude hlasovat o nedůvěře vládě. Podnět k tomuto jednání dali sociální demokraté. Ani ČSSD ale příliš nepočítá s tím, že by jejich pokus o svržení vlády mohl vyjít. V úvodu si poslanci odhlasovali, že mohou jednat a hlasovat i po půlnoci. Následovala vystoupení především opozičních poslanců a jejich kritika kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Sněmovně v rozhovoru se spolustraníky Jeronýmem Tejcem a Davidem Rathem

Článek

Na úvod jednání si vzal slovo předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. „Jsme přesvědčeni, že Česká republika není po pěti letech vlády pravice v dobrém stavu,“ započal svůj monolog. Vláda podle něj kolem sebe šíří chaos a zmatek a její odchod by mohl znamenat společenskou katarzi.

Kabinet Petra Nečase Sobotka nařkl ze lhaní občanům. Vláda podle něj před volbami lhala o zvyšování daní, o zadlužování státu, valorizaci důchodů, církevních restitucích. „Vláda, která lže vlastním občanům, nemá žádné právo pokračovat,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Symbolem vlády se podle Sobotky stala katastrofální personální politika. Vyzval proto přítomné poslance, aby každý z nich při hlasování nahlas řekl, zda podporuje vládu, jejímž členem jsou Vít Bárta, Jaromír Drábek, Josef Dobeš nebo Jan Kubice.

"Vláda nemá ve společnosti autoritu, nemá vizi a nemá ani schopnost prosazovat správná strategická rozhodnutí. Zato má tato vláda neuvěřitelnou schopnost šířit kolem sebe chaos a zmatek."

Nečas: Vím, že pokoušíme trpělivost voličů

Bohuslava Sobotku vystřídal za řečnickým pultem premiér Petr Nečas. Podotkl, že uznává legitimní právo na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. ČSSD ale podle něj učinila tento krok ve snaze se zviditelnit a zvýšit politické napětí.

„Někdy zbytečně pokoušíme trpělivost svých voličů,“ přiznal Nečas. Je však podle svých slov přesvědčen, že nakonec „zvítězí profesionalita a především odpovědnost“. Reformy jsou podle něj snahou o eliminaci budoucích možných problémů. Pokud by nyní nebyly reformy, situace může být za několik let mnohem kritičtější, myslí si Nečas. Podle něj se ukazuje, že reformy jdou správným směrem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) ve Sněmovně před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě

Opozice podle Nečase svým jednáním podkopává kredibilitu ČR. Opřel se také do neustálého navážení se sociálních demokratů do vládních reforem. „Co tato země opravdu nepotřebuje, je nestabilita a změna politického kurzu,“ řekl Nečas. Během jeho proslovu se ve Sněmovně ozvalo provolání: Fuj.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se v projevu rozohnil nad špatnou sociální situcí v zemi. "Já prostě těžko nesu, že lidé nemají na léky, které naléhavě potřebují," řekl Zaorálek.

Podle něj vláda lidem ani nepřizná, že rozděluje společnost, a jen jim mastí med kolem pusy. Kabinet prý ničí střední třídu, a proto tu nemá co dělat.

Svržení vlády je nepravděpodobné

K vyslovení nedůvěry vládě jsou zapotřebí hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců. Vládní kluby přitom dohromady čítají 114 poslanců. Šéfové klubů už dopředu informovali, že Nečasův kabinet podrží.

Opozice jednání o vyslovení nedůvěry vládě bere především jako příležitost, jak kabinet kritizovat. "Pro mě je toto hlasování o nedůvěře především pokusem mluvit o tématech, která nám vládní koalice bránila ve sněmovně otevřít," řekl před jednáním místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

K celkem třetímu pokusu o svržení Nečasovy vlády vyzvali sociální demokraté. Ani oni však nevěří, že by tentokrát uspěli. I s komunisty by dali dohromady 81 hlasů. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce ale bude v klíčovém okamžiku záležet na tom, jak se zachovají jednotliví poslanci. „Přiznám se, že mě nenaplňují optimismem vyjádření představitelů koaličních stran," řekl odpoledne Novinkám v reakci na vyjádření vládních stran, že kabinet podpoří.

Sociální demokraté nesouhlasí s navrhovanými škrty a úspornými opatřeními, které nedávno představila vláda. Premiér Nečas už nastínil, že by mohlo dojít ke zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Vedle toho se jedná o změně valorizace důchodů. Spekuluje se také o propouštění.

Výběr článků

Načítám