Hlavní obsah

Hlasování o nedůvěře vládě bude jen formální, v úspěch nevěří ani sama ČSSD

Novinky, val
Praha

Ačkoli hlasování o nedůvěře vládě je na programu Poslanecké sněmovny v úterní podvečer, výsledek je dopředu jasný. Svou podporu kabinetu avizovala odpoledne nejmenší vládní strana Věci veřejné a už dopoledne TOP 09. Ani samotní sociální demokraté si velké naděje nedávají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Klíčové postavy vlády:šéf VV Radek John, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Hlasování poslaneckého klubu Věcí veřejných bude zcela jednotné,“ řekl na úterním brífinku po jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných Radek John. „Večerní představení bude bez dramatu,“ dodal předseda nejmenší vládní strany.

O nadějích na úspěch nehovoří ani samotní sociální demokraté. „Přiznám se, že mě nenaplňují optimismem vyjádření představitelů koaličních stran,“ řekl Novinkám předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Přesto ale podle něj v konečné fázi bude záležet především na každém jednotlivém poslanci. Tejc tak doufá, že se členové vládních klubů při hlasování „chytnou za nos“ a přehodnotí další fungování Nečasova kabinetu.

Opozice většinu dohromady nedá

Ke svržení vlády tak s nejvyšší pravděpodobností v úterý nedojde, ani pokud se ke snaze ČSSD připojí odpadlíci Jaroslav Škárka, Kristýna Kočí, Jiří Paroubek nebo Jiří Šlégr. Hlasování totiž musí podpořit nadpoloviční většina poslanců, přičemž ČSSD spolu s KSČM má dohromady 81 poslanců.

Sociální demokraté s požadavkem na v pořadí třetí pokus o svržení Nečasovy vlády přišli krátce poté, co kabinet informoval o úsporných opatřeních a škrtech. Ty počítají se zvýšením sazby daně z přidané hodnoty, změnou valorizace důchodů nebo propouštěním.

Stejné stanovisko zaujal dopoledne i předseda druhé opoziční strany v parlamentu Vojtěch Filip (KSČM): „Jisté podle nás je, že vláda formálně důvěru získá,“ řekl dopoledne ve Sněmovně. "Materiálně" ale podle lídra komunistů kabinet důvěru nemá.

Výběr článků

Načítám